L’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ) va acollir la reunió del Projecte de Descarbonització de la Indústria Electrointensiva de Catalunya, una iniciativa impulsada per l’Aliança per la Descarbonització de la Indústria de Tarragona (ARDIT, S.L.). Aquesta societat mercantil està formada pel centre tecnològic Eurecat i l’ICIQ, de la Universitat Rovira i Virgili amb el seu rector com a conseller. L’objectiu del projecte és desenvolupar solucions innovadores per a la captura i ús del CO2. La trobada va comptar amb la participació de les empreses líders dels sectors petroquímic, cimenter, siderúrgic i de gestió de residus.
Aquest projecte té com a finalitat transformar el paradigma industrial vers l’emergència climàtica, mitjançant la implantació de tècniques avançades de captura i utilització de CO2, desenvolupades amb tecnologia catalana. ARDIT, com a impulsor d’aquesta iniciativa, treballa en l’escalat preindustrial i la gestió d’infraestructures per a la descarbonització, facilitant l’aplicació d’aquestes solucions en diversos entorns industrials.
La reunió va servir com a plataforma perquè les empreses implicades poguessin revisar el disseny detallat de les quatre unitats de captura i ús de CO2 i aportar els seus comentaris i suggeriments amb la finalitat de millorar-ne la funcionalitat i garantir-ne l’èxit. També va ser l’oportunitat per recollir les preferències de les empreses participants sobre quines unitats pilot estarien interessades en assajar, així com sobre els requisits específics i els terminis previstos per a la seva implementació.
Durant la reunió, es va presentar el disseny de les quatre plantes pilot, cadascuna amb una tecnologia diferent; tres tecnologies de captura de CO2 (adsorció amb sòlids, absorció amb líquids i carbonatació), a més d’una tecnologia de conversió de CO2 en productes d’alt valor afegit. Es va exposar detalladament la configuració de cada unitat, incloent models en 3D i simulacions de processos, així com la versatilitat d’aquestes plantes, que s’instal·laran en contenidors mòbils de 20 o 40 peus i que podran funcionar en diferents tipus d’entorns industrials.
La reunió va ser encapçalada per Júlia Viladoms, Cap de al Unitat de Descarbonització Industrial a l’ICIQ, i va comptar amb la participació de representants de destacades empreses dels sectors mencionats, així com l’equip de la UTE formada per les empreses Eurecat i Cirauqui que va guanyar la licitació pel disseny i projecte de fabricació. Entre els ponents es van incloure les participacions d’Agustí Chico, Carmen Torres, Jaime González, Jorge Cored, Maia Montaña, Aitor Gual i Ernesto Cirauqui.
Segons va assenyalar Viladoms, la coordinadora del projecte, aquestes trobades són clau per identificar i entendre els reptes específics de la indústria, així com per establir sinergies que enforteixin el projecte. A més, va subratllar la rellevància de la col·laboració entre tots els agents implicats, destacant el valor del treball col·lectiu realitzat en el últims dos anys per construir una comunitat cohesionada, element essencial per aconseguir els objectius a llarg termini del projecte.
Les pròximes accions del projecte inclouen la recopilació i anàlisi de les respostes d’una enquesta anònima enviada a les empreses participants, que té com a objectiu identificar els interessos, requisits tècnics i necessitats específiques per a la implementació de les unitats pilot. Els resultats seran essencials per definir les prioritats del projecte i reforçar les sol·licituds de finançament addicional.
En aquest sentit, s’espera que la informació recollida permeti intensificar els esforços per obtenir recursos econòmics que possibilitin la licitació de la fabricació de les quatre plantes pilot al llarg de 2025. La inversió total estimada supera els 10 milions d’euros, amb un cost aproximat de 2,5 milions d’euros per planta.
Actualment, el projecte compta amb un finançament inicial de 5 milions d’euros, procedents dels pressupostos de la Generalitat de Catalunya per a l’any 2023. A més, el Projecte de Descarbonització Industrial per les indústries catalanes intensives en energia i de difícil abatiment del CO2 ha estat inclòs dins la reprogramació del Programa FEDER de Catalunya 2021-2027 com un dels projectes estratègics d’alt impacte tecnològic sorgits de la iniciativa STEP de la Comissió Europea.