Una innovació marca les tendències tecnològiques que ha analitzat el nostre equip científic amb la vocació d’anticipar les línies que definiran els avenços més rellevants durant el 2024. Es tracta de la Intel·ligència Artificial Generativa, que ha despuntat arran de l’eclosió del ChatGPT i altres aplicacions i que es preveu que produeixi noves solucions en una gran quantitat de sectors, incloent-hi la salut, la construcció, la manufactura, l’educació, les finances, el comerç o l’administració pública.

Durant els darrers mesos, la Intel·ligència Artificial Generativa ja ha començat a causar un gran impacte, a la vegada que ha anant obrint molts interrogants dins d’un debat que no ha fet més que apuntalar-la com la gran referència tecnològica del moment.

Tot i que es preveu que evolucioni cap a models més avançats, amb més eficiència i precisió que els actuals i amb millores en la transparència dels resultats, és evident que s’han de millorar encara aspectes com l’enorme quantitat de recursos que consumeixen, l’adaptació dels models a necessitats específiques i qüestions vinculades a la privadesa, als biaixos i a la ciberseguretat.

En aquest sentit, l’enorme potencial que s’ha detectat des del punt de vista dels nous desenvolupaments tecnològics basats en la Intel·ligència Artificial Generativa i de la seva transferència a múltiples activitats obre la porta a noves oportunitats i al reforç i a la resiliència tecnològica i industrial, si s’estableix ràpidament un marc adequat des del punt de vista ètic i operatiu.

Durant el 2024, es preveu que la IA Generativa vagi guanyant terreny en el món de la indústria i que es generin aplicacions per a moltes de les fases de les cadenes de subministrament de molts sectors econòmics, aportant increments de la qualitat i reduccions de costos i facilitant l’acceleració de processos i la reducció de riscos. També s’estima que afavorirà l’expansió de l’automatització dels processos industrials i impulsarà la robòtica, on es preveu un gran salt.

En el camp de la biotecnologia, es percep que l’explosió del potencial de la Intel·ligència Artificial Generativa serà protagonista també, donada la capacitat d’aquesta tecnologia per anar més enllà de l’ús d’algorismes definits i patrons existents, tot accelerant la innovació en aquest àmbit.

Trobareu més detalls en el reportatge del present newsletter, on l’apartat dedicat a l’entrevista se centra en una aplicació digital de medicina personalitzada desenvolupada per Eurecat i Althaia que dona consells de salut i fa seguiment de pacients crònics. Així mateix, a la secció per reflexionar, la directora científica de l’Àrea Digital d’Eurecat, María Eugenia Fuenmayor, planteja algunes claus sobre l’auge de la Intel·ligència Artificial.

També us parlem de la recerca d’Eurecat en la fabricació de materials avançats amb grafè; de l’assaig de nous processos d’impressió 3D d’acers d’alt rendiment; del desenvolupament d’un nou tipus d’interfície intel·ligent ultrafina per a la nova generació d’automòbils, i de l’acord que hem assolit amb el grup Sener per al desenvolupament conjunt de tecnologies disruptives.

Hem inclòs també la informació d’un conveni que hem subscrit amb la Universitat de Barcelona per impulsar la recerca i la innovació tecnològica en l’àmbit de l’alimentació i la salut, així com de l’estudi sobre tecnologies de fermentació que hem iniciat amb l’empresa ebrenca Kenshô per incrementar la sostenibilitat del procés d’elaboració de productes com el sake i el miso mediterranis. Trobareu, a més, notícies sobre el potencial de la metabolòmica i la ressonància magnètica nuclear per a una nutrició i medicina personalitzades i tots els detalls de l’aposta del Paisatge dels Genis per la cultura i la creativitat com a motors de l’estratègia per als propers quatre anys.

Esperem que us interessin els continguts d’aquest primer número de l’any i us animem a compartir-los, per donar a conèixer el valor que genera la innovació des del punt de vista d’estimular noves activitats, projectes i vocacions.

Daniel Altimiras
President del centre tecnològic Eurecat