El responsable de la Línia de Comportament Mecànic de la Unitat de Materials Metàl·lics i Ceràmics del centre tecnològic Eurecat, David Frómeta, ha estat guardonat amb el II Premi Manuel Heredia, per part de la Unió d’Empreses Siderúrgiques (UNESID) i la Fundació UNESID, en col·laboració amb la Plataforma Tecnològica Espanyola de l’Acer (PLATEA), pel seu treball de postgrau sobre la resistència de l’acer utilitzat al sector automobilístic, realitzat a la Universitat Politècnica de Catalunya.

La tesi de David Frómeta, titulada ‘On the measurement of fracture toughness to understand the cracking resistance of advanced high strength steel sheets’, ha destacat per l’aplicació de nous criteris de fractura, basats en la mecànica de la fractura, per comprendre la resistència a l’esquerdat d’acers avançats d’alta resistència àmpliament utilitzats a la indústria automobilística.

L’objectiu del premi, que ha estat lliurat en un acte celebrat a la seu d’Eurecat Manresa, és donar suport als joves investigadors, donant visibilitat i valorant els treballs de postgraduats sobre producció, transformació i conformació d’acer, així com en estudis que aborden aspectes ambientals i millores en el procés siderúrgic.

En aquesta edició, de manera excepcional, UNESID ha atorgat també dues mencions honorífiques a Irene Collado i Adriana Eres-Castellanos per les seves tesis realitzades a la Universidad de Cadiz i a la Universidad Internacional Menéndez Pelayo, respectivament.

A l’acte hi han assistit el president d’UNESID, Bernardo Velázquez, que ha lliurat aquest guardó; el director general d’UNESID, Andrés Barceló; la secretària tècnica de la Plataforma Tecnològica Espanyola de l’Acer, Milena Ferrari; el president d’Eurecat, Daniel Altimiras; el director general Corporatiu i d’Operacions d’Eurecat, Xavier López; el director Científic d’Eurecat, Daniel Casellas, i els membres del jurat.

Durant la seva intervenció, el president d’UNESID ha assegurat que la siderúrgia experimenta un canvi paradigmàtic, i està fortament compromesa amb la descarbonització fins i tot abans de les regulacions. I ha afegit que la disponibilitat tècnica i econòmica de l’hidrogen, juntament amb els avenços en digitalització i evolució dels acers, és crucial per aconseguir-ho.

Així mateix, Bernardo Velázquez ha destacat que el Premi Manuel Heredia no només reconeix el treball de joves investigadors, sinó que subratlla el compromís del sector amb l’excel·lència i la innovació. Tot i ser un pilar econòmic i tecnològic, la indústria necessita atraure talent i fomentar la creativitat de les noves generacions, ha recalcat.

El guardó d’UNESID ret homenatge a Manuel Heredia, pioner de la siderúrgia moderna a Espanya i figura fonamental a la seva industrialització. Heredia va impulsar la producció de ferro, facilitant avenços com a carrils per a ferrocarrils, estructures metàl·liques i equipament portuari. La seva influència va conduir a l’expansió de la indústria siderúrgica a diverses regions espanyoles.