L’XPAtient Barcelona Congress abordarà aquest mes de setembre a Barcelona l’impacte que té en els sistemes de salut i d’atenció social la complexitat del context actual de crisi sanitària, econòmica, social, humanitària i mediambiental, amb la finalitat de contribuir a posar el pacient en el centre i ajudar a generar més valor, eficiència i serveis de qualitat.

Amb el lema “Back to basics”, l’edició d’enguany proposa una aproximació als efectes que té aquest escenari en els sistemes de salut i d’atenció social, a partir dels valors de l’honestedat, el coneixement de les limitacions i la comprensió dels límits de les expectatives, evitant el malbaratament i prioritzant la formació com a element clau.

La primera jornada de l’XPAtient comptarà amb un seminari d’especialització en robòtica assistencial i posarà l’accent en el potencial de les plataformes tecnològiques per proporcionar ajuda, rehabilitació i assistència remota als pacients.

Obrirà aquesta sessió la ponència de la professora d’investigació i cap del grup de recerca en robòtica assistencial i col·laborativa de l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial del CSIC i de la UPC, Premi Nacional de Recerca 2020, la Dra. Carme Torras, que exposarà els reptes i avenços en robòtica intel·ligent i social per a l’assistència de persones amb necessitats especials, amb aspectes clau com l’ús de la intel·ligència artificial i el component ètic d’aquestes interaccions.

A la sessió de tarda, tindrà lloc un seminari centrat a debatre els elements clau per millorar l’experiència dels pacients i de professionals, així com la presa de decisions compartides, a partir de la gestió de la por, de la incertesa i del temps.

El segon dia, el congrés presentarà vint iniciatives, solucions i tecnologies que generen valor als serveis sanitaris i assistencials i milloren l’experiència dels pacients o dels cuidadors, integrant les seves necessitats i expectatives. Les quatre taules en què es presentaran aquests projectes estaran dinamitzades per pacients que en moderaran els debats.

En la setena edició d’aquesta trobada anual sobre el canvi de model assistencial, s’hi donaran a conèixer experiències de metodologies participatives de cocreació, de capacitació de pacients experts, de programes d’educació i d’apoderament, d’algorismes d’intel·ligència artificial i de plataformes tecnològiques multimodals que donen resposta a pacients d’esclerosi múltiple, càncer de mama, càncer infantil, salut mental, endometriosi, diabetis o ictus, entre d’altres.

La jornada es tancarà amb una sessió sobre l’experiència de pacient des de la perspectiva de gènere, que debatrà sobre les intervencions prioritàries per matisar les barreres relacionades amb el gènere i la salut, tant en el camp assistencial com en el de la recerca.

El congrés, organitzat pel centre tecnològic Eurecat, l’Hospital Clínic de Barcelona, l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya i l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, amb l’impuls de la comunitat de pràctica XPA (Experiència de Pacient) Barcelona, té les inscripcions obertes i se celebra els dies 28 i 29 de setembre online i en format híbrid, ja que recuperarà l’assistència presencial en la primera sessió, el dia 28.