Eurecat ha presentat una nova tecnologia de fabricació avançada a la darrera edició de la conferència TCT, que s’ha celebrat recentment a Frankfurt, en el marc de la fira FormNext, el principal esdeveniment d’impressió 3D a Europa. Es tracta d’un nou sistema que permet reforçar peces fabricades per impressió 3D mitjançant fibres contínues de carboni, multiplicant la seva resistència i reduint-ne el pes. El responsable del desenvolupament d’aquest nou mètode i gerent d’Eurecat Amposta, Marc Crescenti, ho explica en aquesta entrevista, on destaca el poder disruptiu que aporta aquest nou sistema de post-processat.

Què és i què aporta la tecnologia CFIP?

La tecnologia CFIP, sigles que venen de l’anglès Continuous Fibre Injection Process, és un nou sistema de post-processat que es basa en un concepte diferent respecte altres tecnologies d’impressió 3D. Consisteix en injectar fibres continues, per exemple fibres de carboni, dins de peces fabricades per impressió 3D o altres tipus de tecnologies. El fet de reforçar la peça mitjançant un post-procés i no durant el procés de fabricació, com fan altres tecnologies similars, ofereix uns avantatges realment disruptius.

Quins són aquests avantatges?

Per una banda, destaca la possibilitat de situar les fibres de reforç en totes les direccions, també entre capes d’impressió, i amb gran llibertat de disseny, el que permet alinear-les en les direccions més eficients i millorar encara més les prestacions mecàniques. També té la capacitat de reforçar tot tipus de materials, incloent plàstics, metalls o ceràmics. I, fins i tot, ofereix la possibilitat d’unir integralment diferents peces que poden estar fabricades amb diferents materials i processos, de forma que es poden obtenir estructures multi-material i multi-procés.

Quina aplicació té?

Hem aplicat aquesta solució tecnològica en diversos casos d’estudi en àmbits com l’aeronàutic, l’automoció o l’esportiu. És el cas, per exemple, d’un pedal de fre que hem desenvolupat mitjançant la unió integral de peces fetes de diferents materials i processos.

Com està acollint el mercat i el sector aquest nou mètode?

La nostra innovació ha estat reconeguda amb el premi “Best International Solution” a la millor tecnologia de fabricació additiva atorgat per la Conferència Mundial de l’Associació Internacional de Parcs Científics i Àrees d’Innovació, i amb el premi a la millor solució en nous materials concedit per la fira IN(3D)USTRY. També hem presentat la tecnologia a la principal fira d’impressió 3D d’Europa, Formnext, i al març la presentarem a la principal fira de materials compòsits, JEC Composites. Aquests reconeixements ens fan ser molt optimistes respecte l’acollida i el potencial de la seva aplicació industrial.

Quin és el paper d’Amposta en aquest escenari?

La seu d’Eurecat a Amposta ha liderat el desenvolupament d’aquesta nova tecnologia des de l’inici. En aquesta seu, Eurecat investiga en noves tecnologies i materials específics per a sectors com l’aeronàutic, l’automobilístic o l’esportiu, els quals requereixen de peces d’altes prestacions. Amb la finalitat d’incidir en aquesta demanda del mercat, també ofereix altres capacitats, com disseny i simulació de producte o caracterització i assajos de materials, totalment alineades amb les necessitats de la indústria.

Podeu veure el funcionament de la tecnologia CFIP aquí