El Museu del Disseny prepara l’exposició “Emergència! Dissenys contra la COVID-19”, que recollirà una selecció de les múltiples iniciatives que des del món del disseny han donat una resposta ràpida a les necessitats urgents de la crisi sanitària i social causada per la pandèmia de la COVID-19, entre les quals figuren iniciatives desenvolupades amb la participació del centre tecnològic Eurecat, com la mascareta reutilitzable i reconfigurable ALEU i el cinturó Belty de monitoratge fetal.

Aquesta mostra s’inaugurarà coincidint amb la Barcelona Design Week, que enguany s’ha traslladat al mes de novembre. El museu ha posat en marxa aquest projecte d’increment patrimonial amb la cerca i selecció de les respostes sorgides, tant públiques com privades, a la demanda urgent i primordial de salvar vides i protegir les persones.

En el cas de la mascareta ALEU, anomenada així en honor a la Dra. Dolors Aleu i Riera, primera dona llicenciada en medicina a tot l’Estat espanyol, el seu desenvolupament ha implicat el Col·legi de Metges de Girona, Tecnoateneu Vilablareix, Soler & Palau, Prometal3D, Eurecat, Aira Robotics, BTwice, Stimulo, Artein Gaskets, Venfilter, Mini Pleat Filter, Tallers Jaume, Alzamora Packaging i Impremta Pagès.

Es tracta d’una mascareta reutilitzable i reconfigurable mitjançant filtres intercanviables que permet aconseguir els graus FFP3 i FFP2 de màxima protecció enfront del coronavirus, a fi de garantir la seguretat dels professionals davant de possibles rebrots de la COVID-19.

Per la seva banda, el cinturó Belty ha estat desenvolupat per Eurecat i Treematernity, una startup de la Universitat Rovira i Virgili creada per tres llevadores de l’hospital de Tortosa Verge de la Cinta, Montse Gasparín, Vanessa Sanz i Mabel Gendre, que han ideat un sistema que millora la subjecció dels transductors materno-fetals que s’utilitzen per monitorar els fetus en diferents moments de l’embaràs.

Els cinturons Belty de monitoratge d’embarassades permeten evitar la reutilització de les corretges tradicionals i la càrrega bacteriana que això comporta, tot contribuint a la prevenció de possibles contagis del coronavirus.

Treematernity i Eurecat actualment col·laboren en la implantació en el mercat del producte, que ja està patentat per part de la startup.