FACSA, empresa de Grupo Gimeno especialitzada en la gestió del cicle integral de l’aigua, i el centre tecnològic Eurecat continuen innovant en el desenvolupament de solucions digitals que permetin l’anàlisi i el seguiment epidemiològic a través de l’aigua residual.

En concret, FACSA ha fet un pas més en el seu projecte TRACKER, plataforma de vigilància mediambiental per a la lluita contra el Covid-19 que evoluciona cap a una modalitat predictiva gràcies a la seva col·laboració amb Eurecat. Les solucions de monitoratge intel·ligent del nou model predictiu geoespacial utilitzen les aigües residuals com a font d’informació per identificar qualsevol canvi o increment de la presència de traces d’ARN del virus SARS-CoV-2, el virus que causa el Covid-19.

Aquesta iniciativa és especialment important en un moment amb una baixa incidència de Covid-19 a Espanya en què les poblacions compten amb concentracions del material genètic del virus molt baixes a les seves aigües residuals, ja que poder mantenir un nivell de vigilància tan elevat sense haver de recórrer a mètodes de detecció directa suposa un gran avantatge i redueix la pressió sobre els sistemes de vigilància en salut pública.

La unitat d’Intel·ligència Artificial Aplicada d’Eurecat, amb seu a Lleida, ha aplicat mètodes d’analítica de dades, basats en aprenentatge automàtic i detecció d’anomalies, per determinar la presència del virus a les diferents àrees geogràfiques sota anàlisi, predir-ne la tendència d’incidència i detectar-ne possibles brots. Això habilita la implementació d’una eina innovadora de detecció primerenca dirigida a alertar els organismes públics i permetre una millor gestió de la situació per al benefici de la població.

La plataforma digital TRACKER, que estarà disponible a principis del 2022, integra juntament amb les dades geoespacials, variables d’interès sobre la mobilitat i la sociodemografia de l’àrea d’estudi, així com la meteorologia de la zona. A més, proporciona informació actualitzada sobre la situació epidemiològica a escala local, nacional i europea. Aquesta iniciativa, que es pot adaptar a altres possibles riscos per a la salut pública com les resistències antimicrobianes i altres patògens emergents, situa FACSA a l’avantguarda de la vigilància mediambiental a partir de les aigües residuals.

FACSA va posar en marxa la iniciativa TRACKER el passat mes d’abril i ha estat una de les 18 seleccionades, d’un total de 135, dins del programa europeu de finançament INNO4COV-19.

La convocatòria INNO4COV-19 compta amb un pressupost de 6.1 milions d’euros i cerca donar suport a la comercialització de nous productes a Europa per combatre la Covid-19, a través del foment de solucions innovadores categoritzades en quatre grans camps, que inclouen des de tecnologies mèdiques fins a solucions de vigilància mediambiental, sent TRACKER l’únic projecte seleccionat en la primera convocatòria.