Investigadors del Centre tecnològic de la Química de Catalunya (CTQC), centre promogut per la Universitat Rovira i Virgili i diferents empreses del sector químic i que s’integrarà properament a Eurecat, mostraran a partir d’avui al Mobile World Congress, el projecte NasApp, creat amb l’objectiu de recopilar episodis de males olors de manera col·laborativa, amb la finalitat de combatre i preveure la contaminació odorífera mitjançant la participació ciutadana i empresarial.

L’estand d’Eurecat al Mobile World Congress mostrarà la nova actualització del projecte NasApp, que permet generar “mapes de molèstia ciutadana ocasionada per episodis de males olors en temps real”, expliquen els desenvolupadors del sistema, Pablo Ramos, doctor en Ciències Químiques, i Isabel de Lucas, MSc en Enginyeria Ambiental. Ramos destaca que aquesta informació pot ser útil per a “ajuntaments o associacions de veïns que necessiten una eina per definir les dimensions dels males olors que pateixen”.

Segons Ramos, NasApp és tan útil pels ciutadans com pels generadors de mals olors (indústries, explotacions ramaderes o depuradores), que “necessiten un indicador fiable per conèixer la magnitud i afectació del seu impacte”.

NasApp es va iniciar l’any 2011 a Tarragona i actualment compta amb més de 500 informadors a tot el món, els quals mantenen la seva col·laboració per períodes d’entre 6 mesos i 2 anys. D’acord amb l’enginyera ambiental Isabel de Lucas, la ciutadania valora “molt positivament” el projecte, “especialment quan veuen com les seves aportacions promouen la millora del seu entorn i poden generar resultats positius de manera directa”.

Mitjançant tècniques de Big Data, l’aplicació permet complementar un històric de registres fets pels ciutadans amb estudis de retrotrajectòries d’aire i utilitzar aquesta comparativa per determinar l’origen dels episodis d’olor i “confirmar o descartar l’efectivitat de les millores tècniques plantejades pels emissors per mitigar les molèsties”, detalla De Lucas.

Les continues millores que s’estan realitzant al sistema van ser valorades positivament a la IV Conferència Internacional sobre Gestió d’Olors i COVs en el Medi Ambient a Valladolid. El sistema NasApp es fa servir a municipis d’arreu d’Espanya i s’està expandint amb problemes de contaminació odorífera de Xile, Perú i Colòmbia.