Desenvolupen nanopartícules de ferro per sanejar l’aigua subterrània

/, Sostenibilitat/Desenvolupen nanopartícules de ferro per sanejar l’aigua subterrània

Desenvolupen nanopartícules de ferro per sanejar l’aigua subterrània

Desenvolupen nanopartícules de ferro per sanejar l’aigua subterrània

Barcelona, 27 de desembre de 2016.- Experts del centre tecnològic Eurecat-CTM i de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) han participat en el desenvolupament d’un nou sistema de producció de nanopartícules de ferro zero valent (nZVI) mitjançant mòlta abrasiva, que permetrà obtenir materials més reactius que els produïts per vies convencionals i, per tant, aconseguir processos de sanejament d’aigües subterrànies més eficients.

El projecte Nanorem permetrà processos de tractament més eficients i obre la porta a noves aplicacions.

Durant el projecte, anomenat Nanorem, s’han realitzat sis proves pilot en emplaçaments contaminats reals a la República Txeca, Suïssa, Hongria, Israel i a Astúries, on s’han tractat contaminants com els dissolvents organoclorats, l’arsènic i compostos derivats del petroli, com els BTEX.

Nanorem ha “demostrat la viabilitat del tractament d’aigües subterrànies amb contaminació industrial” mitjançant “l’aplicació in situ de nanopartícules”, cosa que obre la porta a “implementar aquesta tecnologia a nivell europeu”, segons destaca Irene Jubany, responsable de la línia de recerca en sòls i aigua subterrània a Eurecat.

S’han desenvolupat nous processos de fabricació de nanopartícules que n’han millorat la seva reactivitat.

Jubany apunta que la recerca, que s’ha fet també en col·laboració amb la Universitat de Liberec (República Txeca), suposarà “una reducció del temps de descontaminació i un augment de la competitivitat en la gestió d’emplaçaments contaminats”.

Nanorem ha treballat amb diferents tipologies de partícules de dimensions inferiors als 100 nanòmetres. Durant els quatre anys que ha durat el projecte, s’han desenvolupat nous processos de fabricació de nanopartícules i s’ha treballat per millorar la seva mobilitat en el medi i la capacitat de reacció amb als contaminants. També s’ha incidit en l’avaluació de l’impacte i la toxicitat de les nanopartícules i en la modelització de la interacció amb l’entorn.

Es tracta d’una tecnologia pionera a Europa.

El projecte Nanorem, que té un pressupost de 13.999.763,99 euros s’ha finançat amb fons de la Comissió Europea dins el 7è Programa Marc.

 

Sobre Eurecat-CTM                                                                                

La Fundació CTM Centre Tecnològic forma part del centre tecnològic Eurecat (membre de la xarxa TECNIO), que aplega l’experiència de més de 550 professionals que generen un volum d’ingressos de 42 milions d’euros anuals i dóna servei a més de 1.000 empreses. R+D aplicat, serveis tecnològics, formació d’alta especialització, consultoria tecnològica i esdeveniments professionals són alguns dels serveis que Eurecat ofereix tant per a grans com per a petites i mitjanes empreses de tots els sectors. Amb instal·lacions a Barcelona, Canet de Mar, Cerdanyola del Vallès, Girona, Lleida, Manresa, Mataró, Reus i Amposta i amb una seu a Brasil, participa a 160 grans projectes consorciats d’R+D+i nacionals i internacionals d’alt valor estratègic i compta amb 73 patents i 7 spin-off. El valor afegit que aporta Eurecat accelera la innovació, disminueix la despesa en infraestructures científiques i tecnològiques, redueix els riscos i proporciona coneixement especialitzat a mida de cada empresa. Més informació a www.eurecat.org

 

Més informació:

Montse Mascaró
Premsa | Direcció de Comunicació Corporativa
Eurecat

Tel. (+34) 932 381 400 | Mòbil: (+34) 630 425 169
C/e: premsa@eurecat.org | www.eurecat.org

By | 2017-06-23T08:52:52+00:00 desembre 27th, 2016|Notes de premsa, Sostenibilitat|0 Comentaris

Deixeu un comentari

Ets humà? * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!