El centre tecnològic Eurecat (membre de Tecnio) ha desenvolupat l’aplicatiu “Seleccionem”, amb la finalitat d’ajudar els pacients amb esclerosi múltiple a escollir l’opció de tractament que millor s’adapti a les seves preferències, dins del web de decisions compartides  d’AQuAS, orientada a ajudar els malalts a prendre decisions sobre la cura d’aquesta malaltia, que es calcula que afecta a més de dos milions de persones a tot el món, 47.000 d’elles a Espanya i 7.500 a Catalunya.

Aquest tipus d’eines estan enfocades a “facilitar l’accés dels malalts a una informació fiable que els ajudi a prendre decisions sobre la seva salut”, destaca el director de la Unitat d’eHealth d’Eurecat, Felip Miralles, qui remarca que “la participació del pacient és clau per identificar amb més facilitat necessitats no cobertes i orientar les accions de millora de la qualitat en l’atenció”.

Segons assenyala Miralles, “la transformació digital està aportant innovacions tecnològiques lligades al núvol, al mòbil, a la intel·ligència artificial i a l’anàlisi massiva de dades que permeten l’empoderament dels pacients i l’augment de la quantitat i qualitat de les comunicacions amb el personal sanitari”.

L’eina web de decisions compartides pretén ajudar a les persones que han estat diagnosticades d’esclerosi múltiple i té com a objectiu afavorir la col·laboració amb els professionals de la salut per escollir la modalitat de tractament que s’ajusti millor a les seves necessitats, mitjançant informació referent al tractament per reduir l’impacte de la malaltia, amb els seus avantatges i inconvenients.

La lectura de cada apartat del web està orientada a donar a conèixer millor aquest problema de salut i les diferents modalitats de tractament. Així mateix, ha estat dissenyada per ajudar a reflexionar sobre diferents qüestions que s’aniran plantejant al pacient i per facilitar el diàleg amb el seu professional de la salut o amb els seus familiars i amics sobre la decisió que volen prendre.

Els continguts del web sobre esclerosi múltiple i l’eina de suport a la presa de decisions compartides d’AQuAS han estat elaborats per Lluís Ramió Torrentà, facultatiu de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta, Hospital Santa Caterina i Institut d’Investigació Biomèdica de Girona; Miguel Ángel Robles, de la Universitat de Girona. Centre d’Esclerosi Múltiple de Catalunya (CEMCAT), i Carme Beltran, del Grup de Recerca Salut i Atenció Sanitària de la Universitat de Girona. El seu desenvolupament ha comptat també amb la col·laboració de la Fundació Esclerosi Múltiple (FEM) i de la Societat Catalana de Neurologia.