El centre tecnològic Eurecat ha mostrat en la fira Advanced Manufacturing Madrid una solució desenvolupada amb l’empresa Jansa per a l’automatització del procés de muntatge de peces metàl·liques en bigues del sector de la construcció, i que és aplicable a la robòtica col·laborativa.

El projecte permet planificar la trajectòria del robot en temps real a partir de dades d’escaneig 3D, de manera que “pot localitzar les diferents peces i preparar i executar automàticament les operacions necessàries per realitzar el muntatge requerit”, explica la investigadora de la Unitat de Robòtica i Automatització d’Eurecat Lucía Pérez.

Mitjançant la tecnologia de planificació desenvolupada, el robot “respon de manera dinàmica als canvis en la geometria o en la presentació de les peces” i, a més, la naturalesa dinàmica de la generació de trajectòries “permet una adaptació en temps real basada en la retroalimentació del procés”, afegeix.

La tecnologia s’emmarca en el concepte de robòtica col·laborativa “perquè permet també la interacció persona-robot amb l’objectiu que l’operador pugui validar la peça i la seva posició, i procedir al procés de soldadura de manera còmoda i segura”, afirma el director de la Unitat de Robòtica i Automatització d’Eurecat, Daniel Serrano.

Tal com declara el director de Jansa Metal, Joan Juanola “ens dirigim cap a la indústria 4.0, un canvi generacional i tecnològic sense precedents, on la robòtica interactua amb els treballadors aconseguint major competitivitat, productivitat, seguretat en el treball i més qualitat amb error zero”.

La indústria 4.0, un canvi de paradigma en el disseny i la fabricació de productes

En paraules del responsable de Negoci de Recursos, Energia i Construcció d’Eurecat, Jesús Boschmonart, la digitalització que introdueix la indústria 4.0 “suposa un canvi de paradigma en la manera en què es dissenyen i fabriquen els productes”, que permet fer sistemes de producció “més eficients, flexibles, sostenibles i afavorir la personalització”.

“La indústria viu uns anys de profunda transformació tecnològica que implica la hibridació de tecnologies com la Internet de les Coses, la Intel·ligència Artificial, la robòtica, la impressió 3D i la ciberseguretat i que comporta grans canvis i oportunitats en els processos productius, els productes i els models de negoci”, remarca el director de Desenvolupament de Negoci d’Eurecat, Guillem Quintana.