Tarragona, 11 d’octubre de 2016.- El projecte europeu REWATCH, coordinat pel centre tecnològic Eurecat-CTM, provarà a escala pilot a una de les plantes de producció que DOW Chemical Ibérica S.L. té a Tarragona un nou tractament de l’aigua residual procedent de la indústria petroquímica, per tal d’obtenir aigua regenerada d’alta qualitat susceptible de ser utilitzada en aquesta mateixa activitat industrial.

La indústria petroquímica té un consum d’aigua elevat i genera volums d’aigua residual considerables. En xifres, es calcula que el sector és responsable de la generació de 1.750 milions de metres cúbics d’aigua residual a Europa.

El projecte REWATCH, coordinat pel centre tecnològic Eurecat-CTM, validarà la tecnologia a escala pilot a una de les plantes petroquímiques que DOW Chemical Ibérica S.L. té a Tarragona.

Per reduir aquest impacte, l’objectiu del projecte REWATCH és validar un esquema innovador de tractament a escala pilot i generar un model predictiu, amb la finalitat de poder extrapolar el tractament en altres indústries petroquímiques.

Es tracta d’un procés de tractament d’aigua residual per tal d’obtenir aigua regenerada d’alta qualitat susceptible de ser reutilitzada a la pròpia indústria petroquímica.

En concret, el pilot es basarà en un sistema que combinarà un tractament biològic amb varis tractaments de separació i estarà dissenyat per tractar 5 metres cúbics per hora d’aigua residual. Es diferencia d’altres projectes de reutilització perquè està pensat per tractar l’aigua residual en el mateix lloc on es genera i a on es pot tornar a reutilitzar. Aquest fet contribuirà a la sostenibilitat en la gestió del consum d’aigua de la zona, especialment estressada hídricament durant certes èpoques de l’any.

D’acord amb els càlculs dels investigadors, si aquest mateix esquema de tractament i de reutilització es pogués implementar a totes les indústries petroquímiques dedicades a la fabricació de determinats productes a Europa es podria reduir en 3,5 milions de metres cúbics la demanda d’aigua i, per tant, augmentar la disponibilitat de recursos hídrics.

Es calcula que el sector és responsable de la generació de 1.750 milions de metres cúbics d’aigua residual a Europa.

El projecte, que s’ha iniciat durant aquest mes de setembre i que finalitzarà el mes de desembre de 2019, té també l’objectiu de fomentar la consciència social de l’impacte que té la generació d’aigua residual sobre el medi ambient i la sobreexplotació de recursos hídrics, mitjançant la participació social i d’agents implicats, i afavorir l’acceptació de l’estratègia de regeneració desenvolupada i la seva implementació a altres indústries petroquímiques o demés sectors industrials.

REWATCH és un projecte LIFE+, amb finançament de la Unió Europea i totalment alineat amb el concepte d’avançar cap a una economia circular, que compta amb la participació de les companyies espanyoles DOW Chemical Ibérica S.L. i Veolia Water Systems Ibérica, el centre de recerca holandès KWR Water i de la plataforma europea de l’aigua WssTP European Water Platform (Bèlgica).

 

Rewatch Team Eurecat CTM

Equip Rewatch a Eurecat CTM

 

Sobre Eurecat-CTM

La Fundació CTM Centre Tecnològic forma part del centre tecnològic Eurecat (membre de la xarxa TECNIO), que aplega l’experiència de més de 450 professionals que generen un volum d’ingressos de 45 milions d’euros anuals i dóna servei a més de 1.000 empreses. R+D aplicat, serveis tecnològics, formació d’alta especialització, consultoria tecnològica i esdeveniments professionals són alguns dels serveis que Eurecat ofereix tant per a grans com per a petites i mitjanes empreses de tots els sectors. Amb instal·lacions a Barcelona, Canet de Mar, Cerdanyola del Vallès, Girona, Lleida, Manresa, Mataró, Reus i Amposta i amb una seu a Brasil, participa a 160 grans projectes consorciats d’R+D+i nacionals i internacionals d’alt valor estratègic i compta amb 73 patents i 7 spin-off. El valor afegit que aporta Eurecat accelera la innovació, disminueix la despesa en infraestructures científiques i tecnològiques, redueix els riscos i proporciona coneixement especialitzat a mida de cada empresa. Més informació a www.eurecat.org

 

Més informació:

Montse Mascaró
Premsa | Direcció de Comunicació Corporativa
Eurecat

Tel. (+34) 932 381 400 | Mòbil: (+34) 630 425 169
C/e: premsa@eurecat.org | www.eurecat.org