La present edició del Mobile World Congress obre les portes a novetats tecnològiques que, segons el centre tecnològic Eurecat (membre de Tecnio), estaran marcades pels objectes intel·ligents i l’Internet de les Coses (IoT), un apartat que inclou els mòbils i wearables amb funcionalitats noves pel que fa a disseny, materials i prestacions, als robots i drons, als artefactes domèstics, i als automòbils connectats i amb autonomia.

D’acord amb la directora científica de Tecnologies Digitals d’Eurecat, María Eugenia Fuenmayor, la realitat virtual també seguirà present al Mobile World Congress, en molts casos associada als videojocs, a les activitats culturals i de recreació, a l’e-learning i a la tecnologia “Digital Twin” (Bessó Digital), centrada en rèpliques virtuals d’objectes o processos que simulen el comportament dels seus homòlegs reals.

Segons indica, la intel·ligència artificial i l’analítica de dades “estaran també molt presents com a tecnologia transversal en un gran nombre de productes i serveis”.

Durant la present edició de la fira mòbil, el 5G, ja a punt de desplegar-se comercialment, serà gairebé una constant, tant en xarxes i components hardware, com en tecnologies i plataformes cloud, dispositius i aplicacions en diferents àmbits.

Referent a això, remarca Fuenmayor, “més interessant que el que ja sabem que hi serà, és el que esperem veure”, en relació a “nous models de negoci vinculats a les aplicacions 5G i d’Internet de les Coses, en sectors com l’agricultura, la seguretat, la salut, la gestió de les ciutats i la interacció entre persones”.

En relació a la tecnologia Digital Twin, “esperem veure aplicacions comercials orientades a simular, monitoritzar i actuar a distància, i sent ambiciosos, veure aparèixer les primeres eines per a desenvolupadors” i, “si a més les aplicacions Digital Twin, inclouen realitat virtual, millor encara”, afegeix la investigadora d’Eurecat.

Pel que fa a robots, el Mobile World Congress mostrarà avenços significatius en intel·ligència, autonomia, co-operació en eixams de robots i interfícies més naturals i avançades en la interacció amb les persones.

Molt possiblement, també es veuran nous sensors, cada vegada més petits, encastats a materials de diferents tipus i amb sistemes de càrrega energètica duradors, robustos i sostenibles.

D’acord amb la directora científica de Tecnologies Digitals d’Eurecat, “un interrogant interessant per a la present edició de la fira mòbil és si es veuran avenços significatius en relació a capacitats tàctils, ergonomia i accessibilitat”, donat l’impuls que les noves velocitats de transmissió que vindran (5G, Wifi 6) donaran al desenvolupament d’aplicacions de realitat virtual i de control a distància on la tecnologia hàptica tindria un paper molt important.