Solució per incrementar la vida útil i la qualitat dels motlles de fosa a alta pressió (HPDC).

El projecte INNOCAST desenvolupa un concepte innovador de recobriment PVD (deposició física en fase vapor) que combina morfologia nanoestructurada i una complexa capa d’òxids superficials per a reduir en gran mesura la mullabilitat i l’atac per part de l’alumini fos sobre els motlles i matrius de fosa.

El projecte també investiga l’ús d’implantació iònica per modificar el recobriment PVD, un concepte altament innovador al sector metall-mecànic i que permetrà crear fases amb propietats autolubricants i resistents al desgast.

El rendiment d’aquests nous recobriments serà validat utilitzant un entorn pilot i una metodologia d’assaig per a tractaments superficials en HPDC que permeti validar els resultats obtinguts.

INNOCAST explora els nous conceptes de mobilitat elèctrica, que requereixen materials estructurals lleugers i ecològics, la producció dels quals sigui implementable a curt termini.

L’alumini, lleuger, competitiu en cost, produït per tècniques assentades i provades i perfectament reciclable, ha guanyat protagonisme els darrers anys. En concret, la injecció a alta pressió d’alumini permet obtenir grans produccions de peces complexes i de gran qualitat, a més de presentar un encaix excel·lent en l’economia circular.

Aquests aliatges d’alumini estructurals, però, presenten un inconvenient: la seva composició (amb molt baix contingut en ferro) els fa especialment agressius per als motlles, una evident limitació per a la qualitat i l’economia del procés.

Eurecat participa en aquest projecte a través de la Unitat de Materials Metàl·lics i Ceràmics, encarregada, entre d’altres, del desenvolupament d’assajos de desgast i del seguiment del rendiment i desgast de les eines.

A més d’Eurecat, INNOCAST compta amb la participació de l’empresa Metal Estalki.

Dades generals

Projecte

INNOCAST – Innovació en recobriments per a eines de producció de components lleugers d’alumini

Referència del projecte

CPP2021-008500

Programa i convocatòria

Projecte finançat pel Programa Estatal per a Impulsar la Investigació Cientificotècnica i la seva Transferència, del Pla Estatal de Recerca Científica, Tècnica i d’Innovació 2021-2023, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència