La principal fira d’electrònica impresa d’Europa premia la tecnologia d’Eurecat

  • El concepte de teclat imprès desenvolupat per Eurecat i Novacentrix ha rebut els premis al millor disseny lliure i del públic a la fira LOPEC de Munic.

  • La tecnologia que Eurecat desenvolupa a Mataró redueix els costos de fabricació en un 30 per cent.

Barcelona, 31 de març de 2017.- Un teclat flexible per a il·luminació fet amb electrònica impresa i desenvolupat per l’empresa Novacentrix i el centre tecnològic Eurecat (membre de Tecnio) ha rebut els premis del públic  al millor disseny lliure a la fira LOPEC de Munic, el principal esdeveniment europeu en el sector de l’electrònica impresa, amb més de 2.500 participant de 47 països.

En concret, el jurat ha reconegut el demostrador “Thin-film Full Printed PAD”, desenvolupat a la seu d’Eurecat a Mataró, com a millor proposta a la categoria de Demostrador Lliure, entre diverses candidatures internacionals. El comandament, imprès sobre plàstic i amb electrònica flexible, té un gruix inferior al mil·límetre i demostra les capacitats i potencial de l’electrònica impresa. Ha recollit el premi Paul Lacharmoise, director de la Unitat de Functional Printing & Embedded Devices d’Eurecat.

Aquesta tecnologia permet imprimir o estampar circuits flexibles en pràcticament qualsevol superfície, amb un gruix molt inferior al dels circuits tradicionals. Es basa en la impressió de dispositius i components electrònics mitjançant tècniques d’impressió convencionals com serigrafia o impressió digital, amb tintes semblants en aquest últim cas, a les que s’utilitzen a les impressores domèstiques.

Segons Cristina Casellas, promotora tecnològica de la unitat de Functional Printing & Embedded Devices d’Eurecat, aquesta tècnica permet “ampliar el ventall de productes amb electrònica” amb un “cost de producció molt baix”. Casellas destaca que la impressió d’electrònica impresa i funcional “ha aconseguit reduir en un 30 per cent les despeses de fabricació” gràcies a una electrònica “flexible, fàcilment integrable i personalitzada” que es pot usar en gran quantitat de productes, com wearables, etiquetatge intel·ligent, roba, el mobiliari domèstic o la tapisseria dels automòbils.

Així, segons Casellas, el Functional Printing permet fabricar “roba esportiva amb sensors de moviment”, taules o cadires amb “controls integrats de domòtica” o “motxilles amb intermitents” per millorar la seguretat dels ciclistes, entre d’altres aplicacions. La investigadora explica que l’electrònica flexible “pot eliminar comandaments a distància i fer que els botons que ara són de sis mil·límetres es redueixin a menys de mig”. “Estem integrant la sensòrica en objectes que avui dia no en tenen, i això pot revolucionar moltes industries”, conclou.

A banda d’aquest demostrador, Eurecat-CTM també ha dut a Munic el projecte Optintegral, que ha desenvolupat nous processos híbrids per a la producció de monitors LED. El projecte combina la impressió d’electrònica impresa i funcional i LEDs inorgànics per aconseguir monitors innovadors amb una millor eficiència energètica. El projecte, coordinat per Eurecat-CTM, permet implantar tecnologia d’alta eficiència energètica a un baix cost, i s’emmarca en el programa Horizon 2020, amb finançament de la Comissió Europea pel desenvolupament energètic sostenible.