El Gremi de la Indústria i la Comunicació Gràfica de Catalunya ha premiat el centre tecnològic Eurecat (membre de Tecnio) per la seva tecnologia d’electrònica empresa, una solució amb un gran potencial d’aplicació, gràcies a les sinergies entre les tintes funcionals i els processos d’impressió convencionals i que permet aportar funcionalitats a objectes fins ara impensables, un element clau coincidint amb l’auge de la Internet de les Coses (IoT).

Un dels demostradors d’Eurecat guardonats en el certamen és un prototip del joc electrònic Simon, rígid i amb volum, realitzat sobre substrat flexible plàstic. El prototip s’ha desenvolupat mitjançant tintes funcionals, s’ha utilitzat serigrafia com a tècnica d’impressió i conté també LEDs hibridats soldats amb soldadura freda i sense plom. Ha estat desenvolupat per les línies de recerca d’Smart Engineering i d’Electrònica Impresa de la Unitat d’Impressió Funcional i Dispositius Encastats del centre tecnològic.

L’altre prototip presentat per Eurecat s’anomena electrolight i consisteix en un demostrador imprès amb tintes funcionals sobre vidre que acredita la viabilitat d’imprimir sobre aquest tipus de substrat. Mitjançant tècnica d’impressió serigràfica s’han imprès tintes que, a través d’un estímul elèctric, emeten llum sense necessitat d’incorporar LEDs. Totes les pistes conductores necessàries han estat impreses amb tintes conductores basades en partícules de plata. En el seu desenvolupament hi han participat les línies d’Smart Engineering, Fotònica i Electrònica impresa de la Unitat d’Impressió Funcional i Dispositius Encastats d’Eurecat.

En conjunt, ambdós prototips “demostren com la impressió funcional és viable tant en substrats rígids com flexibles” i tenen com a finalitat “inspirar els professionals de les arts gràfiques que treballen amb tintes convencionals perquè innovin i puguin oferir una proposta de valor diferencial respecte els seus competidors”, destaca el director de la Unitat d’Impressió Funcional i Dispositius Encastats d’Eurecat, Paul Lacharmoise.

En paraules de Cristina Casellas, promotora tecnològica de la Unitat d’Impressió Funcional i Dispositius Encastats d’Eurecat, l’electrònica impresa “és una tecnologia emergent amb un gran potencial d’aplicació que se sustenta bàsicament en les sinergies entre tintes funcionals i els processos d’impressió convencionals”.