Els nous requeriments de la mobilitat elèctrica “estan canviant la manera de dissenyar els cotxes per resistir una col·lisió” i la tecnologia d’estampació en calent per a la fabricació de components de xapa metàl·lica lleugers i d’altes prestacions mecàniques “permet que en cas d’accident no hi hagi intrusió cap als passatgers i la bateria”, ha exposat el director científic del centre tecnològic Eurecat, Daniel Casellas, i professor de la Luleå University of Technology de Suècia, amb motiu de la conferència bianual CHS2 celebrada fins avui a Barcelona.

L’esdeveniment internacional de referència en tecnologia d’estampació en calent, que s’ha celebrat a la capital catalana coorganitzat per Eurecat juntament amb la Luleå University of Technology, ha abordat l’aplicació de la tecnologia a nous materials (nous acers i aluminis) i la transferència a altres sectors com el ferroviari, així com les oportunitats de futur que comporten els nous processos derivats de l’estampació en calent.

A l’esdeveniment “hem vist també que la tendència de futur és crear acers amb zero petjada de carboni, és a dir, sense utilitzar combustibles fòssils en la seva fabricació”. Això farà que en els propers anys “amb aquests nous acers que tenen zero petjada de carboni, juntament amb el baix impacte i l’alta eficiència del procés d’estampació en calent, es podrà construir una mentalitat realment sostenible”, destaca Daniel Casellas.

L’esdeveniment s’ha celebrat per primera vegada a la ciutat de Barcelona, agafant el relleu de la sèrie de conferències celebrades anteriorment a Kassel, Alemanya; Luleå, Suècia; Toronto, Canadà, i Atlanta, Estats Units, en un context marcat per la importància dels avenços en la fabricació de components de xapa metàl·lica d’altes prestacions per a construcció lleugera de vehicles i donar resposta als reptes de la nova mobilitat, i amb la necessitat de consolidar un sector industrial sostenible i resilient. La sessió de benvinguda ha comptat amb el director general de Transferència del Coneixement de la Generalitat de Catalunya, Xavier Aldeguer.

La conferència ha comptat amb 90 ponències a nivell nacional i internacional, que han abordat els reptes i les oportunitats generats en la transformació de nous acers i aluminis mitjançant tecnologies d’estampació en calent, solucions innovadores per augmentar l’eficiència del procés, tècniques avançades de caracterització per reduir el temps de desenvolupament de noves solucions i noves metodologies de simulació numèrica.

L’estampació en calent d’acers d’alta resistència és una tecnologia madura, però en constant evolució, que permet fabricar peces d’alta resistència de geometria complexa, amb possibilitat d’obtenir propietats específiques en diferents parts de la peça. Als darrers anys, el sector de l’automoció ha impulsat el desenvolupament d’aquesta tecnologia per poder donar resposta a les exigències de la normativa mediambiental i de seguretat d’automòbils, incorporant el concepte d’Indústria 4.0 i ampliant el seu ús a altres materials, com aliatges d’alumini i titani.