El centre tecnològic Eurecat (membre de Tecnio) ha desenvolupat una nova tecnologia, anomenada Incremental Sheet Forming (ISF 3D), que permet fabricar peces de xapa amb formes complexes per a prototips, peces úniques o sèries curtes, mitjançant la deformació de forma incremental per control numèric, l’aplicació de la qual és òptima per a sectors com l’automoció, l’aeronàutica o el ferroviari.

Es tracta d’una innovació “molt indicada també per a empreses dedicades a l’arquitectura, l’interiorisme i l’enginyeria civil, així com per als fabricants de maquinàries i béns d’equip o dels electrodomèstics”, explica el director general de Negoci d’Eurecat, Miquel Rey, amb motiu de la presentació de la tecnologia a la Hannover Messe, la fira industrial més important d’Europa.

Aquesta nova solució “trenca el paradigma de la necessitat d’altes inversions en costosos motlles per al conformat de xapa mitjançant processos d’estampació o embotició”, ja que pot ser “aplicable a qualsevol producte que requereixi solucions de peces en xapa amb formes complexes i producció curta o unitària”, remarca.

D’acord amb Eurecat, l’aplicació de dissenys complexos a peces de xapa de metall fins ara estava circumscrita a productes les altes tirades productives de les quals absorbissin la inversió en matrius d’estampació o embotició, de manera que les empreses amb productes amb sèries més curtes es veien obligades a recórrer a processos productius més senzills, com el plegat, amb el que els seus productes perdien capacitat de diferenciació mitjançant el disseny o característiques tècniques que es podrien obtenir amb peces de xapa amb formes més complexes.

En canvi, amb la tecnologia Incremental Sheet Forming, tan sols es necessita una contraforma o motlle senzill per als casos de dissenys més complexos, que poden fabricar-se en fusta, pasta màster o metall i fins i tot algunes formes es poden fabricar sense utillatges.

Aquesta tecnologia “encaixa perfectament amb les tendències de fabricació de productes amb tirades més curtes, de productes personalitzats per adaptar-se a les necessitats específiques del client o de primeres sèries de llançament per avaluar impacte en el mercat”, afegeix el director general de Negoci d’Eurecat.

En aquest sentit, la tecnologia ISF adquireix una important rellevància durant els processos de disseny i desenvolupament de productes destinats a fabricar-se en xapa, ja que permet la producció de prototips molt similars a la posterior fabricació mitjançant estampació o embotició. Així mateix, les peces fabricades amb la tecnologia ISF poden ser acabades amb els post-processos habituals de tall o plegat, igual que les resultants de processos d’estampació i embotició.

La nova tipologia de màquines ISF, de la qual el primer model és la MEC-ISF-3000-2100, ha estat desenvolupada juntament amb el prestigiós fabricant de maquinària MECO. Els materials que es poden utilitzar són, entre d’altres, alumini, acer convencional, acer inoxidable, aliatge de titani i bronze, en gruixos a estudiar en funció del material i el disseny de la peça a fabricar.