El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha presentat aquest dijous en el centre tecnològic Eurecat Cerdanyola el programa Formació d’Oferta en Àrees Prioritàries (FOAP), impulsat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya, que compta amb una inversió de 120 milions d’euros per posar en marxa 3.000 cursos i formar prop de 40.000 persones.

Han acompanyat el president de la Generalitat, el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent; el delegat de la Generalitat a Barcelona, Joan Borràs; el vicepresident d’Eurecat, Daniel Altimiras; el director General Corporatiu i d’Operacions, Xavier López, i la directora de Tecnologia i Transferència, Myriam García-Berro.

Durant la visita a les instal·lacions d’Eurecat, que és un dels centres que ofereix formació ocupacional en àrees prioritàries, han pogut conèixer les aules de formació on es duen a terme cursos i certificats professionals per impulsar la inserció laboral, de la mà del director de Formació, Marc Capellades, la directora de Formació Professional, Sílvia Pont, i la coordinadora de Formació Subvencionada d’Eurecat, Yolanda Beltrán.

Eurecat compromès amb la Formació Professional

La visita a Eurecat s’ha centrat en les aules i els tallers de formació on fan els cursos els alumnes del FOAP. En aquest sentit, Eurecat compta amb Eurecat Academy, la marca que centralitza l’oferta formativa, on ofereix cursos i els seus corresponents Certificats de Professionalitat, de durada superior a l’habitual per a professionals en situació d’atur. Aquesta formació facilita el reciclatge tecnològic professional i personal del treballador.

Durant l’any 2022, en conjunt, Eurecat Academy va impartir formació a 7.622 alumnes, en 480 cursos i amb una ràtio d’inserció laboral del 85 per cent.

Plastrònica, robòtica i mecanització

Per la seva banda, el director de la Unitat de Processos Polimèrics i Compostos d’Eurecat, Enric Fontdecaba, i la cap de la Unitat d’Ecosistema i Emprenedoria, Marta Cot, han mostrat les instal·lacions de plastrònica, les primeres d’aquestes característiques a nivell d’un centre tecnològic a Europa, on les empreses poden assajar i produir nous productes mitjançant aquesta tecnologia emergent que uneix l’electrònica i els materials plàstics per a la fabricació d’alt valor afegit.

El director de la Unitat de Robòtica i Automatització d’Eurecat, Daniel Serrano, ha donat a conèixer les principals línies d’investigació i projectes de robòtica en els quals treballa el centre tecnològic a nivell nacional i internacional en àmbits com l’assistencial, on destaca el projecte NHoA, amb el desenvolupament d’un robot intel·ligent per ajudar a mitigar la soledat de la gent gran a casa. El recorregut ha finalitzat en el taller de formació, on han pogut conèixer la tasca que es desenvolupa en el Certificat de Mecanització per Abrasió, electroerosió i procediments especials, per part del docent del curs, Xavier Ruiz.

Més inversió per a la formació

El programa FOAP comptarà amb una inversió de 120 milions d’euros, una xifra que suposa un increment del 40 per cent respecte els 85 milions que es van destinar l’any passat. La inversió d’enguany permetrà programar uns 3.000 cursos i formar més de 40.000 persones, el 60 per cent de les quals s’espera que siguin dones. També es preveu que prop d’un 40 per cent, unes 16.000 tinguin més de 45 anys, unes 12.000 (un 30%) menys de 30 anys i, en conjunt, gairebé 24.000 (un 60%) sense estudis postobligatoris.

El FOAP ofereix formació personalitzada per millorar les seves capacitats laborals, tot adequant-les a les demandes del teixit empresarial de cada comarca. Així, els cursos es focalitzaran en formacions especialment demandades pel mercat de treball com és el manteniment industrial, l’atenció sociosanitària o les especialitats de l’àmbit digital, ambiental, de transports i social.