Desenvolupen una nova solució per augmentar la sostenibilitat en el procés de producció d’olives de taula

/, Sostenibilitat/Desenvolupen una nova solució per augmentar la sostenibilitat en el procés de producció d’olives de taula

Desenvolupen una nova solució per augmentar la sostenibilitat en el procés de producció d’olives de taula

El centre tecnològic Eurecat-CTM coordina el projecte LIFE SOLIEVA, que té l’objectiu d’augmentar l’eficiència de l’ús de recursos en el procés de producció d’olives de taula i disminuir l’impacte ambiental del sector, contribuint a la implementació de l’estratègia d’economia circular de la Comissió Europea, mitjançant la recuperació d’un gran percentatge d’aigua, de reactius i de compostos orgànics, com els proliferols.

Segons explica el responsable de la línia d’Ecologia Industrial de la Unitat de Sostenibilitat d’Eurecat-CTM, Frederic Clarens, el projecte “és de gran importància per a la indústria de producció d’olives de taula”, ja que solucionarà la principal problemàtica ambiental del sector, associada a la gestió de les salmorres que genera, i que actualment s’envien a basses d’evaporació. Es calcula que es produeix mig litre de salmorra per cada kilogram d’olives produït.

El projecte permetrà demostrar a escala pilot un innovador sistema de tractament per aquestes salmorres, que combinarà vàries tecnologies de membranes i evaporació solar. La planta pilot s’instal·larà a la cooperativa agrària de Nuestra Señora de las Virtudes, de La Puebla de Cazalla, a Sevilla, i es preveu que començarà a operar a finals del 2019.

D’acord amb les estimacions d’Eurecat-CTM, es calcula que el nou sistema de tractament permetrà reduir fins a un 60 per cent de les emissions de CO2 i rebaixar fins al 95 per cent les salmorres a gestionar. També farà possible recuperar un 65 per cent d’aigua que podrà ser reutilitzada dins del procés productiu, així com un 40 per cent reactius utilitzats en la producció d’olives de taula.

A més, es podran recuperar fins a un 50 per cent dels compostos orgànics de valor presents en l’aigua residual, com són els polifenols, els quals són altament contaminants pel medi ambient, però tenen un gran poder antioxidant que els fa de gran interès per a la indústria agroalimentària.

D’acord amb la coordinadora del projecte, Sandra Meca, el nou procés no només tindrà “un gran impacte en el sector de l’olivera, sinó també  en l’alimentari en general”,  ja que té “un gran potencial per ser implementat, principalment per les empreses de conserves, i es transferirà la tecnologia a altres països productors d’olives de taula, com Grècia i Itàlia”.

El projecte, que té el suport econòmic de la Comissió Europea a través del programa LIFE, té un pressupost total de 2.018.362 euros i durarà 3 anys i 3 mesos.

El projecte compta amb la participació de Técnica y Proyectos S.A (TYPSA), el Centre Tecnològic Nacional de la Conserva (CTC), Nuestra Señora de las Virtudes, Panhellic Association of Table Olives Processors Packers and Exporters (PEMETE) i Fundación CITOLIVA.

By |2018-11-06T09:04:46+00:00novembre 6th, 2018|Notes de premsa, Sostenibilitat|0 Comentaris
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!