Tecnologia per reduir en un 80 per cent els nitrats d’aigues subterrànies

/, Sostenibilitat/Tecnologia per reduir en un 80 per cent els nitrats d’aigues subterrànies

Tecnologia per reduir en un 80 per cent els nitrats d’aigues subterrànies

Una nova tecnologia redueix en més d’un 80 per cent els nitrats d’aigües subterrànies

  • La tecnologia, que ocupa un espai mínim perquè utilitza el propi aqüífer com a reactor, redueix els costos de tractament dels nitrats actuals i no requereix personal.

Manresa, 10 de maig de 2017.- Investigadors del centre tecnològic Eurecat-CTM (membre de Tecnio) han participat, juntament amb les empreses Amphos21 i Catalana de Perforacions, en el desenvolupament d’una tecnologia que aconsegueix reduir en més d’un 80 per cent els nitrats d’aigües subterrànies mitjançant la bioremediació, un procés menys costós que els actuals i que no requereix personal pel seu funcionament.

La recerca, que ha comptat amb el suport de l’Agència Catalana de l’Aigua i de l’Ajuntament de Llavaneres, va començar al 2013 en el marc del projecte InSiTrate i ha demostrat que és factible la desnitrificació in-situ dels aqüífers al·luvials per a la producció d’aigua potable, utilitzant microorganismes que es troben de manera natural a l’aqüífer i que transformen els nitrats en nitrogen gas, cosa que permet la potabilització de l’aigua.

La doctora Irene Jubany explica que la principal problemàtica de l’aigua subterrània a Catalunya és “la presència de nitrats procedents de l’aplicació excessiva de fertilitzants en l’agricultura”, cosa que “fa que en molts casos l’aigua subterrània no sigui apte pel consum humà”. La investigadora destaca que InSiTrate “ha demostrat que la desnitrifiació insitu és més eficient que les tecnologies actuals perquè requereix menys reactius i no genera residus” i això “simplifica la seva aplicació”.

InSiTrate ha mostrat la viabilitat de la nova tecnologia en una planta pilot ubicada a Sant Andreu de Llavaneres (Maresme), on durant dos anys s’ha optimitzat la nova estratègia de bioremediació basada en modelitzacions i simulacions prèvies, “l’altra innovació que aporta el projecte”, en paraules de la Dra Jubany.

La iniciativa “proposa un nou enfocament per a l’ús de la tecnologia de bioremediació” i ha dissenyat una eina predictiva basada en models matemàtics que permet “dissenyar l’estratègia de tractament adequada per a cada nova instal·lació”.

El projecte, amb un pressupost de 1.200.000 euros s’ha cofinançat amb 590.000 euros provinents de la Comissió Europea en el marc del programa LIFE+, d’aplicació, actualització i desenvolupament de la política mediambiental de la UE. Els resultats s’han presentat aquest mes de maig a Barcelona, en el marc d’una jornada organitzada per l’Agència Catalana de l’Aigua, el Departament de Territori i el Clúster Català de l’Aigua.

Per a més informació relacionada amb el projecte: http://insitrate.ctm.com.es/ca

By | 2017-12-14T09:10:51+00:00 maig 10th, 2017|Notes de premsa, Sostenibilitat|0 Comentaris

Deixeu un comentari

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!