El centre tecnològic Eurecat coordina el projecte europeu SunCoChem, emmarcat dins del concepte de química sostenible, que desenvoluparà un reactor per fabricar productes químics a partir d’energies renovables basades en el diòxid de carboni (CO2) recuperat de la mateixa indústria química i amb l’ajuda d’energia solar, i que ha presentat a l’Unprecedented Virtual Forum.

L’objectiu del projecte és desenvolupar i proporcionar a la indústria química una “alternativa sostenible a la producció de productes químics amb combustibles fòssils”, explica la coordinadora del projecte SunCoChem, la Dra. Maria Navarro, del centre tecnològic Eurecat.

La innovació de SunCoChem, que està basada en el disseny d’un dispositiu autosuficient per a la captura i conversió de CO2 en una sola unitat, permetrà rebaixar costos, reduir emissions de CO2 i millorar l’eficiència de conversió d’energia de la llum solar per a la creació de substàncies químiques.

A més, la solució impulsada pel projecte tindrà un impacte important en la reducció de la dependència de la indústria química europea en relació amb les matèries primeres de carboni.

SunCoChem “té com a objectiu l’explotació d’una ruta fotoelectroquímica de conversió de CO2 per produir CO com a intermediari per a la carbonilació in situ de productes químics”, afegeix la coordinadora científica del projecte, la Dra. Miriam Díaz de los Bernardos, investigadora de la Unitat de Tecnologia Química d’Eurecat.

D’acord amb la coordinadora tècnica del projecte, la Dra. Simelys Hernandez, del Politecnico di Torino (Itàlia), SunCoChem “aborda reptes clau que actualment dificulten els processos orgànics fotoelèctrics i va més enllà de l’estat de l’art per al desenvolupament i validació de producció d’energia més eficient i escalable”.

El reactor creat en el marc del projecte es provarà durant el desenvolupament de tres productes químics de valor afegit per a la indústria química europea per a aplicacions en la cosmètica i l’alimentació.

Finançat pel programa Horizon 2020 de la Unió Europea, el projecte SunCoChem està format per un consorci de 14 socis de vuit països europeus, entre els quals hi ha centres tecnològics i de recerca com Eurecat, que coordina el projecte, Politecnico di TorinoHelmholtz-Zentrum Berlin für Materialien und Energie GmbH,  Istituto Italiano di Tecnologia i French National Centre for Scientific Research (CNRS); petites i mitjanes empreses que desenvolupen materials avançats i tecnologies com SolaronixAvantiumLaurentia i IOLITEC; l’enginyeria Hysytech; indústries químiques com DowIFF; i socis de suport a l’explotació com l’Associació Espanyola de Normalització (UNE) i la International Hellenic University.

Participació en el Congrés d’Enginyeria Química del Mediterrani (MECCE)

En el marc de l’Unprecedented Virtual Forum es presentaran en format virtual fins al 20 de novembre les ponències científiques de la 14ena edició del Congrés d’Enginyeria Química del Mediterrani (MECCE), en la qual participa també el centre tecnològic Eurecat.

El director de la Unitat de Tecnologia Química d’Eurecat, Ricard Garcia Valls, moderarà la sessió sobre processos de separació el divendres 20 de novembre a les 12.30 h. L’investigador de la Unitat d’Aigua, Aire i Sòls d’Eurecat, Carlos Ramos, participarà el mateix dia a les 11.30 h a la sessió dedicada a la gestió i els tractaments de l’aigua.

Per la seva banda, l’investigador de la Unitat de Tecnologia Química d’Eurecat, Andreu Bonet, ha participat a una sessió dedicada a l’enginyeria de producte.