L’empresa Robotnik i el centre tecnològic Eurecat han desenvolupat un robot terrestre altament modular, autònom i col·laboratiu pensat per al transport autònom de materials en els sectors de la indústria i de la construcció, el disseny del qual aporta un esquema avançat de col·laboració humà-robot.

Desenvolupat dins del projecte europeu COBOLLEAGUE, el robot està enfocat a la navegació autònoma en entorns industrials exteriors, que es caracteritzen per ser terrenys irregulars i per tenir una gran varietat d’obstacles estàtics i dinàmics.

Es tracta d’una base mòbil modular tot terreny d’alta mobilitat dissenyada per al transport de càrregues de fins a 200 Kg. El seu disseny inclou recursos que permeten el seguiment de persones, la detecció de gestos i el control basat en la veu.

El robot és capaç de generar un mapa del seu entorn i localitzar-se i navegar en ell de forma fiable i segura, sent capaç de realitzar tasques de transport entre plantes o tasques de transport d’última milla. A més, aquest mapa serveix per identificar tots els obstacles, així com possibles penya-segats i buits per on pot caure el robot o recopilar dades en entorns de la construcció que després es poden usar juntament amb el sistema de modelatge d’informació per a l’edificació BIM (Building Information Modeling).

Segons Roberto Guzmán, CEO de Robotnik, “el projecte COBOLLEAGUE posa de manifest, una vegada més, la utilitat de la robòtica mòbil per a aplicacions en les quals es realitzen tasques repetitives, en aquest cas, automatitzant el transport exterior en indústria i construcció. La nostra experiència de gairebé 20 anys en robòtica de servei ens permet adaptar els nostres robots de propòsit general a diferents verticals, i poden aportar solucions mòbils en una gran varietat d’aplicacions i sectors”.

En paraules del director de la Unitat de Robòtica i Automatització d’Eurecat, Daniel Serrano, “després de més d’una dècada d’R+D en localització i navegació autònoma, en aquest projecte hem aconseguit desenvolupar una localització i mapatge en 3D que aprofita el model de l’edifici extret directament de BIM. Aquest projecte demostra el potencial de l’aplicació de robots de serveis en el sector de la construcció on hi ha recorregut de futur”.

Dins del projecte, Robotnik ha estat responsable de la provisió de la solució mecatrònica i del desenvolupament del disseny conceptual, la seguretat i els factors humans, així com de la validació de casos de negocis i el compromís industrial. S’ha desenvolupat una nova configuració cinemàtica que dota de major mobilitat a un xassís del robot RB-VOGUI i li permet realitzar tasques de transport autònom en entorns urbans o en entorns poc estructurats amb terrenys difícils. S’ha desenvolupat un sistema de localització i navegació làser 3D que ha demostrat funcionar de forma sòlida, tant en interiors com en exteriors.

Per la seva banda, Eurecat s’ha encarregat de desenvolupar una interfície basada en BIM (Building Information Model) que processa la informació de l’edifici en 3D, afegint dades estructurals a un sistema de localització i mapatge simultani (SLAM, per les sigles en anglès), utilitzat per un robot mòbil. Això permet al robot accedir a un mapa 3D del model de referència i determinar la seva pròpia localització a l’entorn de construcció, estalviant temps i podent realitzar la navegació autònoma a una destinació, sense haver d’haver explorat prèviament el mapa.

A més, la implementació d’Eurecat permet fer un seguiment de l’estat de la construcció i marcar les actualitzacions del model de referència, una característica rellevant per a la indústria de la construcció. Eurecat també proporciona la integració d’una interfície treballador-robot multimodal, el que permet que el robot segueixi els treballadors de forma totalment segura.

COBOLLEAGUE ha estat recolzat pel projecte ESMERA (European SMEs Robotics Applications), en la seva convocatòria de solucions robòtiques a desafiaments industrials. ESMERA és un consorci format per quatre centres tecnològics (el Laboratori per a sistemes de fabricació i automatització de la Universitat de Patras, el Commissariat à l’Énergie Atomique et aux Énergies Alternatives, i la Fundació Tekniker i Technische Universität München), i tres partners industrials (Blue Ocean Robotics; COMAU, i R.U. Robots).

Podeu veure un vídeo demostratiu aquí