L’observació de la Terra des de satèl·lits “aporta dades essencials per a validar els models climàtics i, per tant, millorar la predicció de l’evolució del clima, descobrir com aquests paràmetres estan interrelacionats i quins efectes provoquen en l’escalfament global i establir plans i mesures de mitigació i contingència”, segons el director de l’Àrea de Tecnologies Digitals del centre tecnològic Eurecat, Joan Mas.

“Tecnologies com el Big Data o la Intel·ligència Artificial ajuden a extreure encara molt més coneixement, a partir de les dades dels satèl·lits”, ha exposat Mas, amb motiu de la seva intervenció a la sessió Science Track, titulada “L’observació espacial de la Terra – Noves dades per a la comprensió del Planeta”.

Els satèl·lits d’observació de la Terra, “també permeten detectar i mesurar l’impacte de l’activitat humana sobre la totalitat de la superfície del planeta, des de processos de desforestació, la disminució de les masses de gel o la contaminació del mar per vessaments de petroli, per esmentar alguns exemples”, ha subratllat.

En la seva opinió, “l’explotació de les dades que ens envien aquests satèl·lits generades pels sofisticats equips de monitoratge mediambiental embarcats en els mateixos són crucials per a planificar un desenvolupament sostenible a nivells urbà, agrícola o industrial, especialment en aquelles zones del planeta que es veuen afectades pel canvi climàtic d’una manera més accelerada”.

Eurecat és present a partir d’avui a la 25ena edició de la Cimera del Clima amb un expositor on mostra l’impacte dels projectes d’innovació que desenvolupa en col·laboració amb empreses, administracions públiques i altres agents de l’àmbit acadèmic, per calcular, reduir i mitigar els efectes del canvi climàtic, en el marc de la sostenibilitat i de l’economia circular.

En concret, presenta les seves capacitats multisectorials i multitecnologia a través d’exemples que reflecteixen l’impacte dels resultats de les activitats de l’R+D+I que realitza per ajudar a mitigar els efectes del canvi climàtic. Entre ells, exposa diferents demostradors de materials avançats més lleugers per reduir el pes dels vehicles i la conseqüent generació de CO2, maquetes sensoritzades per representar l’ús del Big Data en entorns urbans i un simulador que integra Internet de les Coses, Intel·ligència Artificial i robòtica per al monitoratge de l’aigua a les ciutats.

Experts d’Eurecat a la Cimera del Clima

El cap de Polítiques de Desenvolupament Internacional i Programes Públics d’Eurecat, Richard Elelman, participa avui a la sessió titulada “El testimoni de les Regions”. Per part del Departament d’Innovació Turística d’Eurecat, el director d’Operacions, Ignacio de las Cuevas, serà present també avui a una trobada titulada “Contribució del turisme a la lluita contra el canvi climàtic, l’aproximació global a través de Biosphere”.

Així mateix, el director de Sostenibilitat d’Eurecat, Miquel Rovira, intervindrà demà divendres, a la taula rodona “Tecnologies Energètiques. Del laboratori a les ciutats, les llars i les indústries”, dins de la sessió titulada Innovation Track, on diversos centres tecnològics exposaran com transformen el coneixement científic en solucions tecnològiques per a la transició ecològica i el repte climàtic.

La COP25, que se celebra al recinte firal d’IFEMA de Madrid entre el 2 i el 13 de desembre, és l’última abans del termini establert per activar l’Acord de París, que ha d’entrar en vigor el gener de 2020 i que és el pacte internacional més ambiciós fins a la data per afrontar l’emergència climàtica, ja que marca el full de ruta per les pròximes dècades. En total, la Cimera reunirà més de 200.000 representants institucionals, científics, empresaris, organitzacions no governamentals i governs de tot el món.

Veniu a visitar-nos al nostre expositor a la Cimera del Clima: IFEMA. Pavelló 1 Àrea d’Innovació i Ciència. Estand 1