El sector cultural i creatiu català està desenvolupant vuit projectes col·laboratius d’innovació tecnològica amb una inversió de 13,6 milions d’euros dins de la Comunitat RIS3CAT Media, cofinançada per ACCIÓ, que reuneix un total de 34 agents amb l’objectiu de contribuir a l’impuls i al canvi d’aquesta indústria i a posicionar Catalunya com a referent a escala internacional.

Durant el primer any des de la seva posada en marxa, els projectes de la Comunitat RIS3CAT Media “han seguit avançant i evolucionant, adaptant-se a una nova manera de treballar en equip i fent front a les dificultats del moment, en un context en el qual la innovació tecnològica és clau per a la reactivació del sector”, afirma el coordinador de la Comunitat RIS3CAT Media, Xavier Cubeles, especialista en cultura i turisme del Departament de Consultoria d’Eurecat, amb motiu de la primera trobada organitzada per analitzar les innovacions dels vuit projectes col·laboratius en R+D+I en marxa, i per potenciar les possibles sinergies entre ells així com la seva coordinació.

La Comunitat RIS3CAT Media integra ciència, tecnologia i creativitat i aborda àmbits com la Intel·ligència Artificial i l’automatització; les dades massives i l’anàlisi de dades; la hiperpersonalització; el desenvolupament de nous formats; la interacció humà-màquina i la tecnologia hàptica; la computació al núvol; les xarxes de nova generació; la ciberseguretat i la criptografia; les xarxes socials i l’economia col·laborativa, i la immersivitat, la realitat virtual i la realitat augmentada.

Vuit projectes col·laboratius en R+D+I

Els objectius de la Comunitat RIS3CAT Media s’aborden en el marc dels projectes col·laboratius en R+D+I PICAE i Mironins, liderats per Eurecat; ViVIM, encapçalat per i2cat; nanoMOOCs, Engagement i EDvidence, coordinats per la Universitat Pompeu Fabra; Identi@rt, encapçalat per Connociam, i ZINKCAT, liderat per Creactivitat.

El projecte Mironins, que té per objectiu replantejar la visita a l’espai expositiu a través de les noves tecnologies i de la narrativa transmèdia, proposa una experiència per a nens i nenes d’entre 4 i 8 anys, en la qual puguin visitar la Fundació Joan Miró en companyia d’unes petites gotes de pintura que viuen en els quadres de l’artista i que, alhora, són els protagonistes de l’univers transmèdia Mironins.

També en l’àmbit dels museus, el projecte Engagement està enfocat en el disseny de tecnologies que permeten la interacció dels continguts exhibits en els museus i les experiències dels propis usuaris.

Per la seva banda, des del projecte Identi@rt s’està traçant, amb la xarxa Blockchain Alastria, el consum de música per streamming per poder assignar sense demora el share de drets de cada autor.

En l’àmbit dels continguts audiovisuals i editorials, PICAE estudia models de recomanació de continguts de diferent naturalesa com pel·lícules, documentals, actualitat, esports, entre d’altres, en temps real. En aquest àmbit, la millora de l’anàlisi dels continguts i dels perfilats dels usuaris són la base per a la recomanació, conjuntament amb la millora dels algoritmes de recomanació i dels sistemes Big Data que els sustenta.

Així mateix, el projecte VIVIM maximitzarà les oportunitats de la recerca en Visió per Computador, Intel·ligència Artificial i tecnologies immersives, com la Realitat Virtual i holo-portació 3D multi-usuari en temps real, per possibilitar nous serveis i experiències interactives i distribuïdes en els àmbits del consum de continguts, indústries creatives i comunicació.

EDvidence és un model d’incubació que promou l’emprenedoria en el sector del coneixement a través de la recerca. El projecte desenvolupa una metodologia que intervingui en els processos d’innovació i d’organització d’empreses orientades al canvi pedagògic i cultural.

Proposar un nou format audiovisual de formació digital que adopti tecnologies avançades que millorin la qualitat de l’aprenentatge és l’objectiu de nanoMOOCs. El projecte preveu la creació d’una plataforma que centralitzarà l’oferta d’aquests microcursos.

El projecte ZINKCAT serà un nou protocol per a dissenyadors i agències de màrqueting que els permetrà establir les bases conceptuals per crear disseny connectat i millorar l’experiència de l’usuari.

La Comunitat RIS3CAT Media, coordinada pel centre tecnològic Eurecat, és una de les 13 Comunitats RIS3CAT acreditades per ACCIÓ, una estratègia que en el període 2014-2020 ha comptat amb un pressupost total de 53 milions d’euros, uns ajuts gestionats per ACCIÓ i part dels quals provenen del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea. Una Comunitat RIS3CAT és una associació sectorial público-privada formada per diferents entitats (empreses, centres tecnològics, universitats i altres agents del sistema d’R+D) amb l’objectiu de desenvolupar durant 3 anys projectes tecnològics transformadors amb alt impacte per a l’economia catalana.

La Comunitat RIS3CAT Media està integrada per: ARA – Edició d’Empresa Periòdica, Barcelona Centre de Disseny (BCD), BMAT Licensing, Connociam Consulting, Cornelius Films, Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Creactivitat, Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), Centre de Visió per Computador (CVC),  Enciclopèdia Catalana, Ediciones Don Bosco (EDEBÉ), Eurecat, Fundació Antoni Tàpies, Fundació Joan Miró, Internet i Innovació Digital a Catalunya (i2CAT), Grup Include 3, Indissoluble, Konodrac, Lavinia Next, Lead to Change, Mobile Media Content (MMC), Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), Nextret, Grupo Ormo, Penguin Random House, Peninsula, Rebold, Seidor, Soft for you, Universitat de Barcelona (UB), Universitat Oberta de Catalunya (UOC), Universitat Pompeu Fabra (UPF), Visyon i Wildbytes.

PEU DE FOTO: imatge del projecte Engagement, enfocat en la interacció dels continguts exhibits en els museus i les experiències dels propis usuaris.