WEBINAR TECNOLÒGIC
ECODISSENYAR PRODUCTES SOSTENIBLES
12 de maig 2021 | de 10:00 a 12:30 h
Organitza:
Col·laboren:
Com crear productes més sostenibles per una economia circular
La nostra societat basada en el consum està arribant a límits insostenibles per el planeta. Malgrat que cada vegada s’endureixen més les legislacions per posar límits als productes i serveis que generen una major petjada de carboni, és el propi consumidor qui està prenent la davantera als governs, demandant productes més sostenibles i respectuosos. Les empreses han d’implementar criteris de sostenibilitat des de les fases inicials de conceptualització i desenvolupament dels seus nous productes i serveis.
A qui s’adreça:
Responsables d’innovació, disseny i desenvolupament d’empreses i startups amb producte propi, interessats/des en millorar la sostenibilitat dels productes que comercialitzen les seves empreses.
Objectius d’aquest seminari:
Conèixer com abordar els processos de creació, desenvolupament i industrialització de productes que siguin més sostenibles per a la societat i el planeta. Parlarem de:
• Materials sostenibles
• Ecodisseny
• Economia circular
• Anàlisi cicle de vida
• Bateries
• Tendències
Àmbits d’aplicació:
PROGRAMA
10:00h
Benvinguda i introducció a la jornada
Valérie Bergeron, Materials library manager a Materfad | Subdirectora a FAD
José Antonio Gago, Market Manager serveis Innovació de Producte i Design Thinking a Eurecat
10:15h
BLOC INSPIRACIONAL
‘Materials tabú, en el context d’una socio economia intel·ligent i alliberada’
Robert D. Thompson, Director científic a Materfad
10:45h
BLOC MATERIALS
‘Economia circular aplicada als plàstics’
Mª Eugènia Rodríguez, Directora unitat Composites a Eurecat
11:00h
‘Productes tèxtils sostenibles, tendències de futur’
Francesc Mañosa , Investigador unitat Smart Textiles a Eurecat
11:15h
BLOC ECODISSENY
‘Veritat i mentides sobre la sostenibilitat del disseny circular: l’Anàlisi del cicle de vida aplicat a productes‘
José Jorge Espí, Cap de Línia en Impacte Sostenible a la Unitat de Residus, Energia i Impacte Ambiental a Eurecat
11:30h
‘Disseny de producte per la circularitat‘
Irene Ràfols, Directora de Innovació i Desenvolupament de Producte a Eurecat
11:45h
‘Implementació sostenible de bateries’
Dr. Jordi Jacas, Senior Researcher a IREC
12:00h
BLOC CASOS I AJUDES
‘De Residu a valor’
Sylvia Calvo, fundadora de Sylvia Calvo BCN, Circular Fashion
12:15h
‘Empresa i ecodisseny al servei de les ciutats’
Alfredo Balmaceda, Co-Managing Director, Zicla
‘El cas de la família de productes Zebra’
Curro Claret, Dissenyador Industrial, Freelance
12:30h
‘Premi Catalunya d’Ecodisseny i ajudes Agència de Residus de Catalunya’
Alfred Vara, Cap del Departament de Prevenció i Eficàcia dels Recursos de l’Agència de Residus de Catalunya, Generalitat de Catalunya
12:45h
Preguntes i Cloenda del seminari
PRESENTACIONS PER ORDRE D’INTERVENCIÓ
José Antonio Gago, Market Manager Serveis Innovació de Producte i Design Thinking a Eurecat
Dissenyador industrial i Master in Business Innovation amb àmplia experiència en la creació de nous conceptes per a diversos sectors. Actualment és Market Manager d’Innovació de Producte en Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya. Anteriorment va ser director d’Innovació i Disseny en empreses com Lékué i Indo. Expert en la co-creació amb usuaris, mitjançant l’aplicació de la metodologia Design Thinking, per identificar oportunitats d’innovació i definir nous conceptes de producte i serveis, la qual cosa ha fet per a empreses com: Danone, Campofrío, Vueling, Choví, Iberital, Agbar, o Lacer entre d’altres.
Valérie Bergeron, Materials library manager a Materfad i Subdirectora a FAD
Arquitecta D.P.L.G. és directora adjunta del FAD, Foment de les Arts i del Disseny, des de 2019, i directora de Materfad, centre de materials avançats de Barcelona, des de la seva creació el 2008. Coordina i planifica les activitats de Materfad per concretar tres missions : la generació, la transferència i la divulgació de coneixements sobre materials i tecnologies per acompanyar els processos d’innovació relacionats amb l’ús responsable dels mateixos.
Ha exercit la seva activitat professional com a arquitecta autònoma a Barcelona, des de 1986, i anteriorment a Paris i Milà. Ha col·laborat en projectes d’arquitectura, disseny industrial i museogràfic en els despatxos de Vittorio Gregotti (Milà), de Gae Aulenti (Paris i Barcelona) i de Beth Galí (Barcelona). FontanaArte, Escofet i Santa & Cole han editat els seus productes.
www.fad.cat/materfad/es
Francesc Mañosa , Investigador a Eurecat
Tècnic superior en disseny tècnic en tèxtil i pell, especialista en teixits de calada, amb una àmplia experiència en desenvolupament de producte en diversos sectors que inclouen decoració, automoció i teixits per a protecció solar. Coneix a fons les estructures tèxtils i la influència que aquestes poden tenir en la funcionalitat dels teixits. És autor de diverses publicacions i ha col·laborat amb el Ministeri d’Educació en l’elaboració de materials didàctics relacionats amb la formació en l’àmbit tèxtil. Actualment és investigador de la unitat de teixits funcional a Eurecat a on lidera les iniciatives de tèxtil sostenible en col·laboració amb la unitat de gestió de l’energia i el residu (WEII).
‘Productes tèxtils sostenibles, tendències de futur‘
El reciclatge de productes és complex. En un mateix producte acostumen a ajuntar-se diversos tipus de materials que requereixen tractament diferents.
Aquesta dificultat obliga a trobar materials alternatius als convencionals que, complint les mateixes funcions que aquests, puguin ser fàcilment absorbits en el medi ambient sense que la seva producció entri en conflicte amb la producció d’una altres béns, com poden ser els aliments. Mentrestant, els fabricants de teixit aprofiten els avenços tecnològics per posar al mercat teixits en un format el més proper possible a el de consum, reduint processos de confecció i amb considerables estalvis de consum energètic i de materials.
Sylvia Calvo, fundadora de Sylvia Calvo BCN – Circular Fashion
Emprenedora i llicenciada en Filologia Anglesa a la Universitat de Barcelona, MBA a Keller Graduate School of Management a Chicago, USA, on va residir quinze anys, i al tornar a Barcelona va assistir al màster de Negoci i Dret Marítim.
El 2012, el seu concepte sobre la moda i indústria tèxtil va canviar completament. Va començar a investigar sobre sostenibilitat i alternatives amb impacte ambiental, social i econòmic positiu.
En 2013 al costat de cinc companys, va co-fundar l’associació sense ànim de lucre “Moda Sostenible Barcelona” (MSBCN), la primera a promocionar la creació, producció, venda i ús de moda sostenible amb valors per apropar-la a la ciutadania.
El 2015 va fundar “Sylvia Calvo BCN”, basada en principis d’economia circular, sent el jute de sacs de cafè reciclats el material principal per les seves creacions. Una alternativa responsable i original amb valors positius. El seu lema “De Residu a Valor”.
Membre de la Comissió d’Economia Circular de PIMEC.
Professora a Catalyst Sustainability Graduate School; LCI Design School in Barcelona; Qstura in Girona, i sessions Internacionals dins de el programa
“Virtual Textile Industry Journeys” als Estats Units.
‘De residu a valor‘
Sylvia Calvo BCN és una firma de moda sostenible i circular que es va fundar sota el nom a Barcelona. Seguint el lema “De Residu a Recurs”, la firma crea moda a la qual la sostenibilitat i els principis d’economia circular són part del disseny i del procés de creació i producció. El procés de producció és local i artesanal i utilitza materials orgànics i reciclats amb un impacte mínim sobre el medi ambient, conferint així un estil únic i distintiu a cada peça. Veurem els principis aplicats i com s’alineen amb alguns ODSs.
Alfredo Balmaceda, Co-Managing Director a Zicla
Alfredo Balmaceda és Enginyer de Camins i Doctor en Enginyeria, i ha treballat durant més de vint anys en consultoria en medi ambient i sostenibilitat ambiental. És soci fundador de l’empresa ZICLA, creada en 2005, que es dedica a la innovació amb residus via el desenvolupament de matèries primeres a partir de residus i de solucions per a les ciutats basades en l’ús de productes reciclats, eco-dissenyats i fabricats a partir de residus.
‘Empresa i ecodisseny al servei de les ciutats‘
Irene Ràfols, Directora de Innovació i Desenvolupament de Producte a Eurecat
Directora de la Unitat de Desenvolupament de Producte d’Eurecat, és Arquitecte per l’ETSAB – Universitat Politècnica de Catalunya i és Màster en Enginyeria i Fabricació Computadora pel CIM – Universitat Politècnica de Catalunya.
Actualment lidera la Unitat d’Innovació i Desenvolupament de Producte d’Eurecat. Unitat especialitzada en el desenvolupament de nous productes des del concepte fins a la primera sèrie, amb un alt contingut tecnològic innovador que col·labora amb totes les Unitats de Tecnologia d’Eurecat.
Des de fa mes de 10 anys ha liderat i participat en molts projectes finançats a l’R+D (europeus i nacionals) i també ha desenvolupat productes per a empreses privades en diversos sectors com el de la salut, esport, construcció o béns de consum. És autora de tres patents.
‘Disseny de producte per la circularitat‘
Jordi Jacas, Investigador sènior a IREC
Doctor en Ciències de la Enginyeria de Materials per la Universitat de Sheffield. Durant la tesis, va treballar en la caracterització elèctrica i electroquímica de nous materials basats en liti. Posteriorment, va desenvolupar noves eines de caracterització in-situ de bateries utilitzant la difracció de neutrons. Actualment, Jordi Jacas és investigador sènior a IREC, amb experiència a diferents tecnologies d’emmagatzematge energètic: bateries liti-sofre, bateries semi-sòlides i super condensadors, i és el coordinador del projecte europeu COBRA que té com objectiu dissenyar i fabricar la nova generació de bateries de liti per al vehicle elèctric. És responsable de més de 30 publicacions a revistes especialitzades i forma part del comitè científic i avaluador de la revista “Frontiers in Energy Research” i la Universitat Autònoma de Barcelona. El seu identificador ORCID és https://orcid.org/0000-0001-5981-6168.