El futur dels wearables: Com el disseny i els nous materials
poden aportar valor als wearables del futur
24 novembre 2021
de 9:45h a 12:15h
Espanya és el segon país amb més utilització de dispositius wearables i la utilitat d’aquests articles no es limita a la salut i l’activitat física per als consumidors. També augmenten la productivitat empresarial. La visió dels dissenyadors, el feedback de les experiències d’usuari i l’ús de materials sostenibles determinaran que el futur dels wearables sigui una realitat a curt termini.
Eurecat juntament amb el Clúster Functional Print i la Plataforma 3NEO, organitzen aquesta trobada orientada a fomentar la innovació i el desenvolupament tecnològic entre les empreses de l’àmbit de la impressió avançada i wearables, start-ups i dissenyadors per donar resposta a diferents reptes de la societat.
El workshop començarà amb una introducció sobre reptes i tendències, es mostrarà el procés de disseny segons l’experiència d’usuari molt utilitzat en desenvolupament de nous productes i ecodisseny cada dia més present a l’hora de dissenyar des de zero. També es presentaran les capacitats dels participants i les aplicacions d’interès en electrònica flexible i anàlisi de dades, així com les demandes i necessitats del sector d’electrònica de consum i wearables.
OBJECTIU:
Identificar oportunitats de mercat quant a productes i aplicacions concretes que el sector d’electrònica impresa pugui oferir al sector dels gadgets i wearables on es necessitin electròniques flexibles customitzades a mida i anàlisi de dades recollides durant el seu ús.
A QUI S’ADREÇA:
- Gerents
- Directors de R+D
- Directors tècnics amb alta proactivitat i ganes d’innovar i diversificar en àrees de futur
- Dissenyadors
AGENDA
Presenta i modera:
Cristina Casellas, Promotora tecnològica de la Unitat de Functional Printing & Embedded Devices, Eurecat
9:45h Benvinguda i introducció de la jornada
Susana Barasoain Arrondo, Cluster Manager Functional Print Cluster | Plataforma Tecnológica Española de Impresión Avanzada 3NEO
10:00h El procés de disseny dels fashion wearables
Marina Castán, Designer and Researcher (Coordinadora del Màster de Fashion Tech), IED Barcelona
10:20h Design Thinking per crear productes innovadors alineats amb l’usuari
Jose Antonio Gago, responsable de mercat dels serveis d’Innovació de Producte, Eurecat
10:40h Wearables per a l’entorn hospitalari: RobinHat
Javier Garrido, Co-founder & CEO Robin Hat
11:00h Implementació de l’IoT
Marc Real, CEO, Minnim Design
11:20h Oportunitats de la impressió funcional al món IoT
Francisco Falcone, Head, Institute for Smart Cities-Universitat Pública de Navarra
11:40h Intel·ligència Artificial Embeguda
Estanislao López, responsable línia Smart Engineering Functional Printing & Embedded Devices, Eurecat
12:00h Torn de preguntes i respostes
12:15h Fi del seminari
PONENTS
Cristina Casellas, Promotora tecnològica de la Unitat de Functional Printing & Embedded Devices.
Eurecat
Cristina Casellas és Enginyera Tècnica Química especialitzada en desenvolupament de materials, processos i productes per l’Escola d’Enginyeria Tècnica Industrial de Barcelona (EUETIB) adscrita a la UPC. Máster en Societat de la Informació i del Coneixement (UOC) i Postgrau en Gestió Estratègica i Empresarial (UPF).
Té més de 8 anys d’experiència en la Industria Química. Ha treballat com Investigadora i com a Project Manager en l’àmbit de l’electrònica impresa e impressió funcional y com a Product Manager.
Actualment desenvolupa tasques de Promoció Tecnològica dins de la Unitat de Functional Printing & Embedded Devices a Eurecat.
Susana Barasoain, Cluster Manager del Functional Print Cluster i de la Plataforma Tecnológica 3NEO
Susana Barasoain és llicenciada en Dret per la Universitat de Navarra i Màster in European Business per l’EAP – ESCP Business School (París – Madrid). Posseeix àmplia experiència en coordinació, gestió empresarial i direcció de projectes. Durant més de 7 anys va gestionar plans d’estratègia i impuls comercial de marques de calçat al Regne Unit i posteriorment va derivar a la gestió de projectes en Modacc, el Clúster de la Moda de Catalunya, durant més de 8 anys.
Actualment desenvolupa tasques de Clúster Manager en el Cluster Functional Print que al seu torn gestiona la gerència de la Plataforma Tecnològica 3NEO, dues entitats d’àmbit estatal dedicades a la promoció i el desenvolupament de les Tecnologies de Impressió Avançada que gestionen fonamentalment 4 àrees: Electrònica Impresa, Impressió Biofuncional, Smart Embalatge i Hibridació 2D/3D, sempre enfocades als principals mercats d’actuació: automoció, electrònica de consum, salut, energia i agroalimentació.
Marina Castán, Designer and Researcher (Coordinadora del Master de Fashion Tech ), IED Barcelona
Marina és doctora en tèxtils pel Royal College of Art, màster en Comissariat d’Art a Nous Mitjans i Llicenciada en Tèxtils i Disseny de Moda per l’Escola de Disseny ESDi de la Universitat Ramon Llull. Té experiència en disseny tèxtil i de moda, tèxtils intel·ligents i el disseny de wearables amb un enfocament en metodologies de disseny corpòries. Marina ha estat professora convidada a IED, Universitat Europea de Madrid, Blanquerna (màster en Comunicació de Moda), ELISAVA i CSDMM (Universitat Politècnica de Madrid). Marina ha presentat el seu treball a congressos internacionals de disseny com NORDICHI 2018, Smart Fabrics Conference, a les universitats internacionals Boräs School of Tèxtils i Eindhoven University of Technology (TU/e) i, als estudis de disseny Heatherwick studio i Designit de Londres.
José Antonio Gago, responsable de mercat dels serveis d’Innovació de Producte, Eurecat
Dissenyador industrial i Màster en Innovació Empresarial amb una àmplia experiència en la creació de nous conceptes per a diversos sectors. Actualment és Market Manager dels serveis d’Innovació de Producte a Eurecat, Centro Tecnològic de Catalunya. Anteriorment va ser director d’Innovació i Disseny en empreses com Lékué e Indo. Expert en la cocreació amb usuaris, mitjançant l’aplicació de la metodologia Design Thinking, per identificar oportunitats d’innovació i definir nous conceptes de producte i serveis, executant projectes per a: Danone, Campofrío, Vueling, Iberital o Agbar entre altres.
Javier Garrido, Co-founder & CEO Robin Hat
Co-founder & CEO Robin Hat des de l’any 2014. El projecte Robin Hat destaca per la seva versatilitat. A través del color i la llum pot ajudar a millorar la qualitat de la vida dels pacients. Són especialistes en el disseny i la confecció de tèxtil per a quiròfan en cotó.
Anteriorment va ser Territory Manager a Catalunya de l’empresa farmacèutica Allergan i delegat en vendes a Meiji Pharma Spain.
Marc Real, CEO, Minnim Design
Dissenyador industrial i enginyer mecànic amb un MBA i MDM a ESADE Barcelona. Ha treballat en solucions mèdiques, smart products per a la llar, productes tecnològics i dispositius electrònics.
Francisco Falcone, Head-Institute for Smart Cities en Universitat Pública de Navarra
Enginyer de Telecomunicació i Doctor en Comunicacions, tots dos per la UPNA. Des del 2021 és director de l’Institut de Recerca de Smart Cities (ISC-UPNA), que aglutina més de 100 investigadors de diferents àmbits. I és membre Senior de l’IEEE.
La seva àrea de recerca és l’electromagnetisme computacional i aplicat, fonamentalment en sistemes de comunicacions sense fil, entorns contextuals, dispositius passius i sistemes de wireless power transfer. És coautor de 205 articles a revista indexada ISI-WOK, més de 400 ponències en congressos internacionals i nacionals i participació en més de 80 projectes de finançament públic i privat.
Estanislao López, responsable línia Smart Engineering Functional Printing & Embedded Devices, Eurecat
Enginyer electrònic especialitzat en el desenvolupament de dispositius i sistemes embeguts des de l’any 2013 a la Facultat d’Enginyeria a la Universitat de Buenos Aires. Ha treballat com a tècnic-científic a la base antàrtica San Martín, donant suport a projectes d’Ionometria, Gravimetria, perfilat atmosfèric, ozó i mesuraments de radiació UV per a projectes en col·laboració amb Argentina, Espanya, Alemanya i Itàlia; com a desenvolupador de dispositius d’ús públic massiu al sistema transport argentí per a aplicacions de targetes sense contacte.
També ha cofundat i dirigit Cefalar Technologies, una emprenedoria tecnològica de dispositius d’Internet de les coses (IoT) per a Ciutats Intel·ligents i indústries. Actualment és responsable de la línia Smart Engineering a la unitat de Functional Printing & Embedded Devices d’Eurecat.