31 maig 2023 | 9.45 a 14.00 h |
Centre fluvial del Delta
c/ Diputació, s/n, Deltebre

La sostenibilitat en la gestió dels recursos hídrics a les destinacions turístiques és una necessitat latent, especialment en la mesura que s’ha fet evident l’escassedat de l’aigua de manera global com a impacte del canvi climàtic.

A la jornada organitzada pel Laboratori d’Innovació i Intel·ligència Turística del Departament de Consultoria Tecnològica d’Eurecat i el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona volem apropar quines perspectives de futur es preveuen en la gestió i usos dels recursos hídrics i reflexionar com el sector turístic pot fer front a aquest repte, així com conèixer iniciatives i experiències reals que s’han adoptat en turisme per adequar-se a aquest escenari. 

Organitzen:

CONTINGUT

  • Ponència introductòria

    ‘Aigua i turisme a Catalunya: la innovació al servei de la gestió sostenible’

  • Conversa panoràmica

    ‘Emergència climàtica: l’escassedat d’aigua i perspectives de futur en la seva gestió’

  • Taula d’experiències

    ‘Cap a la reducció i reaprofitament: la gestió sostenible dels recursos hídrics. Iniciatives impulsades pel sector turístic’

PROGRAMA

09.45 h

Recepció dels assistents 

10.00 h

Presenta la jornada: 

  • Carles Ibáñez, cap de línia de canvi climàtic d’Eurecat i director científic del Centre en Resiliència Climàtica (CRC).

Benvinguda

  • Lluís Soler, alcalde de Deltebre.
  • Salvador Anton, director de l’àrea de turisme d’Eurecat i professor de la Universitat Rovira i Virgili.
  • Marta Farrero, directora del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona.

10.15 h

Ponència introductòria ‘Aigua i turisme a Catalunya: la innovació al servei de la gestió sostenible’

  • Sergi Compte, R&D Area Manager al Catalan Water Partnership (CWP).

11.15 h

Conversa panoràmica Emergència climàtica: l’escassedat d’aigua i perspectives de futur en la seva gestió

  • Gemma Puig, meteoròloga de TV3 i Catalunya Ràdio.
  • Sandra Casas, responsable de la línia de recerca de Tecnologies de l’Aigua de la unitat d’Aigua, Aire i Sols d’Eurecat.

12.15 h

Cafè networking   

12.45 h

Taula d’experiènciesCap a la reducció i reaprofitament: la gestió sostenible dels recursos hídrics. Iniciatives impulsades pel sector turístic’.

  • Albert Folch, adjunt a la direcció per les Terres de l’Ebre del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona. 
  • Laura Pérez, coordinadora responsable de medi ambient i delegada de protecció de dades a Samba Hotels.
  • Gerard Bofill, responsable de l’Hotel Can Buch, Ecoturisme.
  • Maria Àngels Marí, presidenta de l’Aliança per l’Aigua Eivissa i Formentera.

13.50 h

Conclusions

  •  Carles Ibáñez, cap de línia de canvi climàtic d’Eurecat i director científic del Centre de Resiliència Climàtica (CRC).

14.00 h

Cloenda 

PONENTS PER ORDRE D’INTERVENCIÓ

CARLES IBÁÑEZ, cap de línia de canvi climàtic d’Eurecat i director científic del Centre en Resiliència Climàtica (CRC).

Doctor en Biologia (Cum Laude) per la Universitat de Barcelona (UB), és cap de la Línia de Canvi Climàtic de l’àrea de Sostenibilitat d’Eurecat. També assumeix la direcció científica del Centre en Resiliència Climàtica (CRC), que treballa de manera coordinada amb institucions de recerca, agents socials i econòmics i administracions públiques, per sumar capacitats en la mitigació i adaptació al canvi climàtic. Autor de 130 publicacions en revistes científiques internacionals i capítols de llibre, i de nombroses publicacions tècniques i divulgatives.  

Twitter: @Eurecat_news

LLUÍS SOLER, alcalde de Deltebre.

Llicenciat en Administració i Direcció d’Empreses per la UPF, amb l’especialitat en Economia i Gestió Pública,  ha realitzat diferents màsters, postgraus i cursos en l’àmbit de la gestió pública. El 2007 va entrar en l’àmbit de la política institucional sent escollit regidor a l’Ajuntament de Deltebre, on, actualment, n’és l’Alcalde des de l’any 2015. També presideix l’Associació Catalana de Municipis i Comarques. 

Twitter: @ajdeltebre

SALVADOR ANTON, director del Departament d’Innovació Turística d’Eureca i professor de la Universitat Rovira i Virgili.

Catedràtic d’Anàlisi Geogràfica Regional a la Universitat Rovira i Virgili des de 2010 i professor Distingit des de 2018, actualment és el director cientific de l’àrea de turisme del centre tecnològic Eurecat.

Twitter: @SalvadorAntonC

MARTA FARRERO, directora del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona.

És una entusiasta del món del turisme formada acadèmicament com diplomada en Turisme i llicenciada en Humanitats. Actualment és la responsable del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona.

Twitter: : @marfamu

SERGI COMPTE, R&D Area Manager al Catalan Water Partnership (CWP).

Llicenciat en Biologia per la Universitat de Girona (UdG), màster en Biotecnologia Avançada per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i doctor pel programa de Ciència i Tecnologia de l’Aigua (UdG). Project manager del CWP des de setembre de 2018 i Area Manager de R&D des de gener de 2023. Anteriorment, ha estat investigador predoctoral a l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA) on ha treballat en recerca fonamental, publicant diversos articles i participant en congressos i esdeveniments internacionals.  

Des de la seva incorporació al CWP ha impulsat projectes d’R+D al sector de l’aigua, principalment enfocats a la digitalització. També ha treballat en projectes conjunts amb altres sectors d’ús intensiu d’aigua (hoteler, industrial o alimentari), tant a nivell català com espanyol i europeu. Participa també en l’organització d’esdeveniments, cerca de finançament i en el seguiment i justificació dels projectes del CWP. 

Twitter: @CatalanWaterP 

GEMMA PUIG, meteoròloga de TV3 i Catalunya Ràdio.

Llicenciada en Ciències Físiques per la Universitat de Barcelona, actualment és meteoròloga de TV3 i Catalunya Ràdio i sots-cap de meteorologia de la CCMA (Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals). 

Va començar a treballar en una empresa de meteorologia de la CCMA el 2001, Activa Multimèdia, on se subministraven continguts meteorològics per altres televisions, internet i empreses. El 2008 compaginava aquesta feina amb cap de setmanes al 324, després Matins d’Estiu, Matins i ara en l’actualitat Matins i TNComarques així com el Matí de Catalunya Ràdio. 

Ha escrit el llibre “Atrapades en el temps” amb Mònica Usart, on es mostra els testimonis de quinze dones lligades al món de la meteorologia, on expliquen els episodis que les van marcar de manera personal, i reflexionen sobre el canvi climàtic, el futur del planeta i els reptes socials que comporta. 

Twitter: @gemmapuigf 

SANDRA CASAS, responsable de la línia de recerca de Tecnologies de l’Aigua de la unitat d’Aigua, Aire i Sols d’Eurecat.

Doctora en enginyeria química, és la responsable de la línia d’Aigües de la unitat d’Aigua, Aire i Sols d’Eurecat. Les seves principals línies d’investigació són les tecnologies de tractament d’aigua tant en sistemes convencionals com avançats amb membranes o electroquímics. També té experiència en sistemes terciaris per a la regeneració i reutilització d’aigües. A més, ha participat en diversos projectes d’R+D, ha realitzat múltiples publicacions i és conferenciant internacional.

Actualment, participa en un projecte per a la conscienciació del turisme en l’ús de l’aigua (projecte WATSAVEREUSE), promou la demostració de la reutilització d’aigües en un càmping de Tarragona en el marc del projecte IMPETUS, i ha participat en la coordinació de la Comunitat RIS3CAT aigua, amb un projecte concret de reutilització d’aigua al sector turístic (projecte WATERTUR).  

Twitter: @Eurecat_news

ALBERT FOLCH, adjunt a la direcció per les Terres de l’Ebre del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona.

Diplomat en turisme i postgraduat en màrqueting per la Universitat Pompeu Fabra, és des de l’any 2013 l’adjunt a la direcció per les Terres de l’Ebre del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona on des del 2016 impulsen la candidatura de Terres de l’Ebre al top 100 green destinations. Anteriorment, havia estat el gerent de l’Empresa Municipal de desenvolupament econòmic de Tarragona. La seva trajectòria professional també es vincula amb l’àmbit de la formació com a professor associat, en diverses ocasions, a la Facultat de Turisme i Geografia de la URV.

Twitter: @afolch

LAURA PÉREZ, coordinadora responsable de medi ambient i delegada de protecció de dades a Samba Hotels.

Coordinadora responsable de medi ambient a Samba Hotels, està formada en administració i s’ha especialitzat en l’àmbit de la sostenibilitat i medi ambient, així com en auditories internes com externes.  

L’hotel Samba, ubicat a Lloret de Mar, ha estat el primer hotel a Europa a obtenir, conjuntament, les certificacions ISO 14001, EMAS, el distintiu de qualitat mediambiental i el segell Bioscore.  

Des de fa més de 25 anys que l’establiment treballa en una política sostenible i que mostra el seu compromís amb el medi ambient. Actualment, compta amb un innovador sistema de reutilització d’aigües residuals que permet recollir i tractar les aigües grises de les habitacions. Gràcies a aquesta mesura ha aconseguit estalviar 260 milions de litres d’aigua, així com també per la implementació d’altres mesures com la utilització de reductors a les aixetes o la col·laboració en diferents projectes amb l’ICRA (Institut Català de Recerca de l’Aigua), entre altres.  

Twitter: @Sambahotels 

GERARD BOFILL, responsable de l’Hotel Can Buch, ecoturisme.

Tot i que el seu àmbit de formació i professional principal ha estat l’esport, en els darrers anys s’ha format en permacultura, per al disseny de finques agrícoles més sostenibles, i en agricultura regenerativa. Ha tingut l’oportunitat d’implementar tots aquests coneixements amb l’impuls de la creació de Can Buch, un hotel 100% autosuficient, també pel que fa a l’aigua.  

Can Buch és una masia del 1621 restaurada el 2020 per artesans, materials ecològics i mitjançant tècniques tra-dicionals. L’hotel, situat al mig del bosc, compta amb un projecte de sobirania energètica d’autoproducció: llum, calefacció, aigua, desguàs. Amb un projecte d’eficiència hídrica, recull l’aigua de la pluja, la potabilitzen, en controlen l’ús que en fan i un cop utilitzada la netegen a la fitodepuradora per a reutilitzar-la per regar. 

MARIA ÀNGELS MARÍ, presidenta de l’Aliança per l’Aigua.

Llicenciada en economia, des de l’any 2012 és secretaria general de la junta directiva de la Petita i Mitjana Empresa d’Eivissa i Formentera (Pimeef), càrrec que compagina, des del desembre de 2020, amb la presidència de l’Aliança per l’Aigua d’Eivissa i Formentera amb la voluntat de promoure una gestió integrada i sostenible de l’aigua a aquestes illes.

L’Aliança per l’Aigua, promoguda l’any 2015, és una associació formada per institucions públiques, entitats privades del sector turístic i de l’aigua, el sector agrícola i la societat civil. Prioritzar el consum d’aigües dessalades per a proveïment urbà, reutilitzar les aigües depurades per tancar el cicle de l’aigua o millorar la coordinació entre organismes públics per a la integració de les polítiques públiques amb incidència en la gestió de l’aigua, són algunes de les seves prioritats.  

Twitter: @AguaIbizaFormen

LLOC