El Sincrotró ALBA i el centre tecnològic Eurecat han signat un conveni per cooperar i impulsar la investigació de materials, en el qual s’estableix un àmbit de col·laboració per participar en projectes de recerca, desenvolupament i innovació d’interès mutu relacionats amb la llum de sincrotró i el desenvolupament de nous productes i materials, així com la millora de diferents processos de rellevància científica i industrial.

En concret, es perseguirà, entre d’altres, el desenvolupament de nous materials metàl·lics, ceràmics, compòsits i bateries, la millora de processos de fabricació industrials i el desenvolupament de tecnologies i processos per a la millora dels recursos mediambientals, així com la introducció en el sector industrial dels beneficis de l’R+D basada en llum de sincrotró i la innovació tecnològica, en particular en les petites i mitjanes empreses.

El Sincrotró ALBA és una de les infraestructures cientificotècniques més importants d’Espanya i actualment presideix la Lliga Europea de Fonts de Fotons basades en Acceleradors (LEAPS) que agrupa una vintena de grans infraestructures europees. ALBA va ser inaugurat el 2010 i des d’aquell moment s’ha dedicat a oferir llum de sincrotró a la comunitat científica i industrial interessada en caracteritzar a escala atòmica i molecular materials de camps tan diversos com biomedicina, ciència de materials, nanotecnologia o arqueologia. ALBA ha prestat servei a més 1.900 institucions, centres de recerca i empreses privades de 45 països diferents. Les seves instal·lacions són utilitzades per més de 2.100 usuaris acadèmics i industrials cada any i s’han generat prop de 2.000 publicacions científiques, moltes d’elles de gran impacte, i que són esmentades directament o indirectament per 372 patents.

Eurecat aplega l’experiència de més de 650 professionals que generen un volum d’ingressos de 50 milions d’euros anuals i dona servei a més de 1.600 empreses. R+D aplicat, serveis tecnològics, formació d’alta especialització, consultoria tecnològica i esdeveniments professionals són alguns dels serveis que Eurecat ofereix tant per a grans com per a petites i mitjanes empreses de tots els sectors. Amb instal·lacions a Barcelona, Canet de Mar, Cerdanyola del Vallès, Girona, Lleida, Manresa, Mataró, Reus, Tarragona, Amposta i Vila-seca, participa a 160 grans projectes consorciats d’R+D+i nacionals i internacionals d’alt valor estratègic i compta amb 88 patents i 7 spin-off. El valor afegit que aporta Eurecat accelera la innovació, disminueix la despesa en infraestructures científiques i tecnològiques, redueix els riscos i proporciona coneixement especialitzat a mida de cada empresa.