El centre tecnològic Eurecat juntament amb l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) participen en la fira The Battery Show Europe amb la unitat conjunta de recerca en bateries BATTECH, que presenta els nous projectes europeus de recerca i innovació tecnològica que duu endavant en aquest àmbit, basats en la recerca de nous materials per a les cel·les de nova generació, la seva integració en grans bateries orientades a la mobilitat elèctrica, però també a sistemes energètics, considerant la seva segona vida i el seu reciclatge final, amb la finalitat d’oferir solucions competitives a la indústria.

L’equip “treballa amb tecnologies avançades per a noves generacions de bateries d’ió-liti i de ió sodi, estat sòlid, explorant nous materials i millorant els processos de fabricació per aconseguir un rendiment superior i una major vida útil de les bateries, tot buscant sempre un major respecte per al medi ambient”, comenta Jordi Jacas, investigador principal de materials per bateries de l’IREC, que presenta a la fira els resultats dels projectes Cobra, Spinmate, Intelligent i Advagen.

A més, durant la fira, BATTECH mostra un demostrador de noves bateries modulars i reutilitzables per a vehicles elèctrics que s’han desenvolupat dins del projecte Marbel, que ha estat coordinat per Eurecat. Es tracta d’un concepte de bateria més lleuger i competitiu, amb major densitat d’energia i temps de càrregues més curts que, a més, està ecodissenyat per facilitar l’acoblament i desacoblament dels components de les bateries, la qual cosa permet potenciar l’eficiència de la seva reparació, reciclatge i reutilització.

“A The Battery Show Europe mostrem aquest nou prototip que està pensat per reduir l’impacte ambiental i fomentar l’economia circular en la indústria automobilística, alhora que accelera l’adopció de vehicles elèctrics al mercat massiu”, comenta el director de Projectes Singulars d’Eurecat i director tecnològic de BATTECH, Agustí Chico.

Un altre projecte de BATTECH relacionat amb la millora de la reciclabilitat i el reaprofitament de bateries i que aposta també per una major sostenibilitat i cura del medi ambient és BatteReverse, que se centra en la millora de la logística inversa desenvolupant un mètode més eficient i universal per als processos de reutilització de bateries, enfocat principalment en la descàrrega i el primer diagnòstic. Amb aquest nou sistema, s’espera millorar l’eficiència, seguretat i sostenibilitat de la bateria en els diferents passos del procés de recuperació, assegurant menors costos i consum de temps.

En aquest mateix procés de reutilització se centren els estudis del projecte Recirculate, també present a la fira de la mà de BATTECH, que aborda les necessitats del sector europeu del reciclatge de bateries relacionades amb la logística segura. Els avenços de Recirculate es basen en sistemes de desmantellament automatitzat mitjançant intel·ligència artificial, que compten amb una classificació precisa i informació de procedència de la bateria per al reciclatge, la qual cosa en permet crear un passaport. Aquest sistema facilita la creació d’un mercat virtual únic, basat en blockchain, que fomenta la creació de nous models de negoci circular per a la reparació i reutilització de bateries de segona vida.

Finalment, BATTECH també presenta a la fira el projecte Free4Lib, que té com a objectiu desenvolupar sis processos sostenibles i eficients per al reciclatge de bateries d’ions de liti. En paraules d’Agustí Chico, “tots ells ofereixen solucions de reciclatge molt innovadores arribant a una alta eficiència en la recuperació de materials i millorant l’oferta de recursos secundaris en l’àmbit de la Unió Europea”.