La fira IoT Solutions World Congress mostra a partir d’avui a Barcelona solucions innovadores per a una llar connectada, que incorporen electrònica impresa i Intel·ligència Artificial per al reconeixement gestual i per a la interacció amb superfícies i mobiliari en l’àmbit domèstic i professional, com una cuina intel·ligent que ofereix noves funcionalitats als usuaris.

En aquesta línia, el projecte Tangible, que compta amb la participació del centre tecnològic Eurecat, ha desenvolupat interfícies interactives per afegir funcionalitats a les superfícies i als materials del mobiliari de cuina, amb l’objectiu d’aportar noves utilitats de valor als usuaris de la cuina professional i domèstica, facilitar el control de les noves opcions digitals i estimular activitats de cocreació més inclusives en els processos de treball.

En concret, la innovació incorpora electrònica integrada que permet la presentació d’informació a través d’una pantalla alfanumèrica oculta a l’interior del material superficial, la detecció d’accions per part de l’usuari per proximitat i pel contacte amb el material, pesar aliments des d’una àrea determinada del taulell i la gestió de diferents dispositius intel·ligents situats a l’entorn immediat, com una aixeta intel·ligent i un extractor de fums.

El projecte està finançat pel Programa d’Agrupacions Empresarials Innovadores (AEI) del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, en el marc del Pla Nacional de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) i el Programa Next Generation UE. Tangible està impulsat per AMIC i el clúster AMBIT, amb la col·laboració del clúster Foodservice, Eurecat, les empreses Zania Design i Ceiser, i les consultores foodthinkers i wethinkwide.

En l’àmbit de la llar, Eurecat presenta també a la fira IoT Solutions World Congress el projecte SERPE4HAB, que combina electrònica impresa, híbrida i flexible, ampliant la intel·ligència del dispositiu amb reconeixement gestual, a través d’algorismes específics mitjançant Intel·ligència Artificial, compatible amb el protocol de comunicació KNX utilitzat en aplicacions de domòtica, per a l’automatització de l’habitatge.

D’acord amb el responsable de Mercat de Serveis d’Innovació Aplicada a Productes d’Eurecat, José Antonio Gago, “estem evolucionant cap a entorns cada cop més intel·ligents i interactius, on tecnològicament podem convertir en interactiva gairebé qualsevol superfície. En aquest escenari, l’agilitació de la realització de proves de concepte esdevé un element fonamental per a les empreses”.

A Eurecat “hem desenvolupat una metodologia pròpia que ens permet escurçar i agilitzar les etapes entre la conceptualització de solucions als reptes tecnològics i les de validació mitjançant proves de concepte, així podem ajudar les empreses a cocrear amb els nostres equips, explorant nous conceptes i validant-los sense interferir o saturar els seus equips interns”, afegeix José Antonio Gago.

El projecte està liderat pel clúster de l’equipament de la llar i el clúster AMBIT i compta, juntament amb Eurecat, amb la participació de Jung, Rotimpres i el Clúster Functional Print.