Els experts que han participat a la segona jornada de l’ITworldEdu han coincidit a destacar el paper protagonista de la tecnologia en el procés d’aprenentatge i la importància d’aprofitar la informació obtinguda mitjançant aquest recurs per impactar en els resultats dels estudiants.

En l’àmbit de l’educació, “cada detall importa enormement i junts sumen un impacte substancial”, ha afirmat el professor i director de la Càtedra Felipe Segovia d’Innovació per a l’aprenentatge a la Universitat Camilo José Cela i CEO de Heppell.net, Stephen Heppell.

A la seva conferència, que ha clausurat l’onzena edició de l’ITworldEdu, Heppell ha abordat projectes diversos que, al voltant del món, estan explorant maneres d’impactar en les diferents variables que incideixen en el procés d’aprenentatge i en els resultats.

En les seves paraules, variables com la temperatura a l’aula, els nivells de CO2 o el tipus de llum, així com el moviment, la connectivitat o el so, són alguns dels elements, d’entre uns 200, que s’han de tenir en compte per al benestar dels estudiants en el seu procés d’aprenentatge. “Sembla un procés complex, però cap d’aquestes variables és en si difícil”, ha afirmat.

En relació al paper que han de tenir els estudiants en el procés d’aprenentatge, Heppell creu necessari que els alumnes “siguin investigadors, que explorin altres aprenentatges a tot el món, que es vinculin amb altres escoles i institucions i que comprovin quins nous elements podrien funcionar”.

Segons la seva opinió, “si l’educació serà útil, ho serà ajudant els alumnes a fer tot el necessari per ser millors que els ordinadors”.

El propòsit del congrés, que organitza el Clúster Edutech, és que “sigui un punt de trobada entre tots els actors de l’ecosistema educatiu” que són “molts i molt diversos”, com la indústria, les escoles, els directors, els professors i les administracions públiques, ha subratllat el director de l’ITworldEdu, Carles Suero, que ha insistit que “millorarem l’educació si som capaços de connectar-los a tots ells”.

La vigent edició de l’ITworldEdu ha apostat per “continguts i ponents de primer nivell en l’àmbit de les tecnologies i l’educació” i ha incidit també en “una interacció molt més propera amb tots els participants, més estructurada i més organitzada, i això s’ha notat”, ha apuntat.

El futur de l’educació en clau tecnològica

També ha tingut lloc el debat “The future of education” en què han participat el fundador i CEO de l’empresa Moodle, Martin Dougiamas; el director de Google for Education per al sud d’Europa, Orient Pròxim i nord d’Àfrica, Marc Sanz, i l’especialista en Solucions Educatives de Microsoft (Modern Workplace), Ovi Barceló.

Barceló ha destacat l’important paper de les dades en l’educació del futur, atès que “permeten ser proactius i reactius per millorar l’educació i ens poden servir per a personalitzar-la”.

En aquesta línia, el representant de Google ha coincidit en la importància de fer un ús ètic de les dades obtingudes i ha defensat un futur de l’educació que considera que passarà per “un procés de col·laboració i d’intercanvi de coneixement i sinergies”.

El fundador de Moodle, per la seva banda, ha afirmat que “la tecnologia ha de ser una cosa que les persones puguin modificar, controlar i fer seves” i ha defensat la importància del codi obert que “permet fer créixer el futur”.

Reconeixement a la transformació educativa

La present edició de l’ITworldEdu ha reconegut avui a la productora cultural Maria Acaso, sòcia fundadora del col·lectiu Pedagogías Invisibles i cap de l’Àrea d’Educació del Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, per la seva tasca en el desenvolupament d’una educació contemporània i en la transformació dels formats de transmissió de coneixement.

Semifinal dels Global EdTech Startups Awards Spain

La primera semifinal dels Global EdTech Startups Awards Spain (GESA Awards), que ha tingut lloc en el marc del congrés, ha donat el pas a la final a la startup Filmclub, que proposa una filmoteca i material didàctic per aprendre a través del cinema. La final se celebrarà al gener de 2020 a Londres.

L’ITworldEdu és una iniciativa del Clúster Edutech amb la col·laboració del centre tecnològic Eurecat (membre de Tecnio), promoguda pel Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat de Catalunya i amb el patrocini d’Alexia, aulaPlaneta, Clickedu-Qualiteasy, SM Educamos, Microsoft-Semic, Seidor-Atlantis-Dynabook, Tekman Education i Wiris, entre d’altres.