El centre tecnològic Eurecat (membre de Tecnio) ha presentat la tecnologia ISF 3D (Incremental Sheet Forming), que fa possible la fabricació de peces de xapa amb formes complexes per a prototips o sèries curtes, aquesta setmana a la fira Blechexpo, que ha tingut lloc a la ciutat alemanya de Stuttgart.
En aquesta ocasió, el centre tecnològic, juntament amb l’empresa MECO, ha exposat un nou model de màquina amb tecnologia ISF d’unes dimensions més reduïdes, que “obre la porta a la fabricació curta i personalitzada de peces de xapa metàl·lica”, explica el director de la Unitat Tecnològica d’Advanced Manufacturing Systems, Raffaele Caminati.
A més, incorpora una nova funció d’estirament en continu que millora la qualitat i les prestacions de la peça final.
La tecnologia ISF és una solució pensada per a empreses que fabriquen productes per a sectors com el ferroviari, l’automoció, l’aeronàutica, l’arquitectura, la maquinària i les indústries de béns d’equip, entre d’altres, en petits lots, i que requereixen l’obtenció d’una sèrie curta en un breu espai de temps.
La innovació, que es basa en la deformació 3D de la xapa de manera incremental, per control numèric, fa que “no sigui necessària la fabricació de costosos utillatges, tan sols una contraforma o preforma senzilla per als casos de dissenys més complexos, que poden fabricar-se en fusta, pasta màster o metall i, fins i tot, algunes formes es poden fabricar sense utillatges”, detalla Caminati.
“Tot i que no es pot considerar una tècnica d’impressió 3D com a tal, sí que la podem encabir com a fabricació digital o avançada dins del concepte d’Indústria 4.0, ja que “partint d’un model informàtic digital en tres dimensions obtenim de forma automatitzada una peça física”, explica el director de Tecnologies Industrials d’Eurecat, Xavier Plantà.
Les empreses amb productes amb sèries més curtes “es veien obligades a recórrer a processos productius més senzills, com la conformació manual on la repetibilitat o qualitat depèn molt de la mà d’obra”, assenyala Plantà.
Una altra alternativa és la utilització de tècniques com el plegat, “amb la qual es perd capacitat de diferenciació mitjançant el disseny, formes 3D amb prestacions estilístiques o característiques tècniques que es podrien obtenir amb peces de xapa amb formes més complexes”, una limitació que queda “resolta amb la nova tecnologia d’Eurecat”, afegeix Plantà.