Els premis JEC World Innovation Awards han seleccionat com a finalista, en la categoria de fabricació additiva, la tecnologia CFIP desenvolupada pel centre tecnològic Eurecat (membre de Tecnio), que ofereix un nou sistema per reforçar peces fabricades amb impressió 3D mitjançant fibres contínues de carboni, multiplicant la seva resistència i reduint-ne el pes.

Els premis s’inscriuen en la JEC Composites, la fira de referència en l’àmbit dels materials compòsits, que tindrà lloc a París. S’han seleccionat tres finalistes per categoria i s’atorgaran dos premis, el del jurat i també un premi del públic que ara entra en la fase de votació online que es pot formalitzar en aquest link.

Segons explica el responsable del desenvolupament d’aquest nou mètode, Marc Crescenti, la tecnologia CFIP, sigles que venen de l’anglès Continuous Fibre Injection Process, “és un nou sistema de post-processat que es basa en un concepte diferent respecte altres tecnologies d’impressió 3D que consisteix en injectar fibres contínues, per exemple fibres de carboni, dins de peces fabricades per impressió 3D o altres tipus de tecnologies”.

D’acord amb Crescenti, “el fet de reforçar la peça mitjançant un post-procés i no durant el procés de fabricació, com fan altres tecnologies similars, ofereix uns avantatges realment disruptius”.

Entre els avantatges de CFIP, destaca la possibilitat de situar les fibres de reforç en totes les direccions, també entre capes d’impressió, i amb gran llibertat de disseny, el que permet alinear-les en les direccions més eficients i millorar encara més les prestacions mecàniques. També té la capacitat de reforçar tot tipus de materials, incloent plàstics, metalls o ceràmics. I, fins i tot, ofereix la possibilitat d’unir integralment diferents peces que poden estar fabricades amb diferents materials i processos, de forma que es poden obtenir estructures multi-material i multi-procés.

Aquesta solució tecnològica s’ha aplicat en diversos casos d’estudi en àmbits com l’aeronàutic, l’automoció o l’esportiu. És el cas, per exemple, d’un pedal de fre que Eurecat ha desenvolupat mitjançant la unió integral de peces fetes de diferents materials i processos.

Acollida en el mercat

La innovació ha estat reconeguda amb el premi “Best International Solution” a la millor tecnologia de fabricació additiva atorgat per la Conferència Mundial de l’Associació Internacional de Parcs Científics i Àrees d’Innovació, i amb el premi a la millor solució en nous materials concedit per la fira IN(3D)USTRY. La tecnologia s’ha presentat també a la conferència TCT celebrada en el marc de la fira Formnext, i també es presentarà a la conferència que tindrà lloc a la pròpia fira JEC Composites.

Les votacions estan obertes en aquest link

Podeu veure el funcionament de la tecnologia CFIP aquí