El centre tecnològic Eurecat (membre de Tecnio) ha fet una adaptació innovadora de la impressora 3D “BlackBelt 3D-Tèxtil”, distribuïda a Espanya per l’empresa Uniqo Custom Engineering, que fa possible la impressió sobre teixit de manera continuada fins a assolir longituds infinites.

En paraules del director de Tecnologies Industrials d’Eurecat, Xavier Plantà, amb aquesta aplicació innovadora, la “’BlackBelt 3D-Tèxtil’ és la primera impressora mundial capaç d’imprimir formats de longituds infinites”, fet que permet “acostar la impressió 3D al sector tèxtil orientada a la mass production, és a dir, a la fabricació continua”.

El sistema desenvolupat per Eurecat, que està en tràmits de patent, envia el disseny elaborat en tres dimensions per ordinador a la impressora i aquesta l’imprimeix sobre qualsevol tipus de teixit, textura i color.

La tecnologia, que s’ha pogut veure a la fira de referència en innovació aplicada al sector tèxtil ITMA, que tanca les seves portes avui dimecres, “ha desenvolupat un sistema de fabricació additiva sobre tela que integra la tecnologia d’impressió 3D per a la indústria tèxtil”, destaca Plantà.

“La innovació fa possible la creació d’estampats i relleus tridimensionals sobre bobines de teixit per a la posterior confecció”, un fet que reverteix en l’optimització de tot el procés productiu, afirma la directora de la Unitat de Teixits Funcionals d’Eurecat, Virginia García.