La Unitat de Sostenibilitat del centre tecnològic Eurecat-CTM (amb segell Tecnio) estudiarà noves tecnologies d’economia circular per optimitzar els recursos hídrics i augmentar l’eficiència en els sistemes d’innovació, en el marc d’un nou projecte internacional que també aportarà solucions basades en processos naturals per al tractament de l’aigua i que utilitzarà diversos serious games o jocs seriosos per trencar barreres socials i prejudicis.

La iniciativa, anomenada NextGen, agrupa l’expertesa de trenta entitats especialitzades en el sector de l’aigua, entre empreses, agències de distribució, universitats i centres tecnològics, que treballaran durant quatre anys en avaluar i impulsar solucions, sistemes i tecnologies que permetran adquirir coneixements sobre el cicle de l’aigua i posaran a l’abast de diferents comunitats solucions tecnològiques de gestió i d’abastiment, en un context de creixent escassetat hídrica a nivell europeu.

Per fer-ho, s’assajaran diverses tecnologies en deu demostradors en vuit països i sis ciutats europees amb la intenció d’acreditar la viabilitat de nous sistemes tecnològics per tal d’incrementar la disponibilitat de recursos de manera eficient i obrir la porta a nous models de negoci derivats de la seva gestió. A banda, el projecte preveu la col·laboració amb socis de Corea, la Índia i la Xina per estendre l’impacte de les solucions a altres regions mundials.

En el cas de Catalunya, Eurecat-CTM i l’Agència Catalana de l’Aigua demostraran la viabilitat tècnica, econòmica, ambiental i social d’un sistema de reutilització multibarrera per a la producció d’aigua regenerada per a diferents usos. El responsable de la Línia de Tecnologia de l’Aigua de la Unitat de Sostenibilitat d’Eurecat-CTM, Xavier Martínez, explica que el centre “liderarà la primera part del procés, que engloba tota les activitats relacionades amb la innovació tecnològica del projecte”.

En paraules de l’expert, la intenció d’aquesta recerca és “produir noves habilitats per recuperar, refinar, reutilitzar i estendre la vida útil d’un nombre creixent de recursos i productes hídrics”, una iniciativa que “posiciona Europa com a pionera de l’economia circular a nivell mundial”.

Conscienciar la societat

Més enllà de l’àmbit de la recerca, NextGen posarà el focus en impulsar la conscienciació social sobre sostenibilitat mediambiental mitjançant la participació directa dels ciutadans en el disseny de solucions innovadores amb tecnologies com la realitat augmentada, que es farà servir per demostrar la fragilitat i escassetat dels recursos hídrics.

En aquest sentit, NextGen utilitzarà diversos serious games o jocs seriosos per trencar barreres socials i prejudicis sobre aquest àmbit i organitzarà tallers oberts per promoure el debat i la reflexió en aquest aspecte.