Tendències del Mobile World Congress: Big Data, 5G i productes de consum connectats

/, Fires, Mobile World Congress/Tendències del Mobile World Congress: Big Data, 5G i productes de consum connectats

Tendències del Mobile World Congress: Big Data, 5G i productes de consum connectats

Eugenia Fuenmayor, directora científica de Tecnologies Digitals del centre tecnològic Eurecat, Ricard Jiménez,  director científic de Tecnologies Industrials d’Eurecat i Marc Torrent, director del Centre d’Excel·lència en Big Data de Barcelona analitzen les principals tendències del Mobile World Congress 2017

La present edició del Mobile World Congress mostrarà la incidència de tecnologies digitals disruptives que podrien arribar al mercat abans de dos anys, moltes de les quals s’estan investigant a Catalunya. Es tracta de tecnologies com el Big Data lligat al mòbil, el 5G i nous productes de consum connectats adreçats a múltiples facetes. D’altra banda, també s’apunta la consolidació de solucions capdavanteres, com la realitat virtual o la impressió 3D des de plataformes mòbils.

El congrés reflectirà la “gran revolució de l’Internet de les Coses i la imminent implantació del 5G”, que permetrà “molt aviat una millor latència de connexió a les grans ciutats”, segons destaca María Eugenia Fuenmayor, directora científica de Tecnologies Digitals del centre tecnològic Eurecat,

Els darrers anys, el MWC “transcendeix el mòbil i mostra nous productes de consum connectats que anticipen canvis substancials”, segons assenyala la investigadora, que destaca que enguany tindran protagonisme els cotxes autònoms i connectats, que a mig termini “milloraran l’eficiència dels desplaçaments” i la “seguretat de la mobilitat quotidiana”, si bé “serà clau garantir la protecció de les dades com a font de possibles ciberatacs”.

En aquest context, la ciberseguretat “ha d’estar a l’alçada de la creixent conquesta de les nostres activitats per part de les tecnologies mòbils, per bé que cada cop els mòbils i wearables en saben més de les nostres vides, de què fem i quan ho fem i, fins i tot, de com ens sentim i què pensem”, subratlla el director científic de Tecnologies Industrials d’Eurecat, Ricard Jiménez.

Segons el director del Centre d’Excel·lència en Big Data de Barcelona, Marc Torrent, el MWC reflectirà la incidència “cada cop major del Big Data lligat al mòbil en un nombre creixent de sectors, com la mobilitat urbana, l’alimentació o el retail”.

Una altra tecnologia que es veurà durant el MWC és l’Indoor positioning, que permet la localització precisa de telèfons mòbils i altres dispositius en interiors d’edificis on no arriba el GPS.

També està en auge la última generació de biosensors on, utilitzant mòduls de funció incorporats, l’smartphone es pot utilitzar com a controlador, analitzador i visualitzador per a un monitoreig ràpid i en temps real.

En paral·lel, les necessitats de fabricació i d’integració de tots els dispositius mostren una clara tendència a la miniaturització, de forma que tecnologies de fabricació disruptives, com pot ser el moldeig de components plàstics per ultrasons, estan permetent pensar en nous horitzons funcionals, tot minimitzant l’impacte ecològic.

Tecnologia consolidada
El MWC també servirà per consolidar tecnologies que es van presentar en anys anteriors i que cada cop estan més esteses. És el cas de les eines de realitat virtual i augmentada, que a curt termini tindran un paper destacat en l’àmbit de l’oci i de les indústries culturals.

En previsions de la directora científica de tecnologies d’Eurecat, “la realitat virtual serà un estàndard d’oci en pocs mesos” i quedarà “definitivament implantada” amb la rapidesa de la transmissió de dades, que permetrà “retransmissions immersives d’esdeveniments com partits de futbol”.

En aquest àmbit, el nou estàndard d’àudio 3D, que Eurecat va presentar l’any passat, arribarà aquest mateix 2017 al mercat. El projecte Sfëar permet reproduir música en format binaural a través del mòbil de forma interactiva, i es pot convertir en el nou estàndard d’àudio, com ho va ser l’estèreo en el seu moment. Aquesta tecnologia, combinada amb la visualització 3D, serà present en aplicacions de realitat virtual.

By | 2017-02-28T11:47:00+00:00 febrer 27th, 2017|Blog, Fires, Mobile World Congress|0 Comentaris

Deixeu un comentari

Ets humà? * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!