El centre tecnològic Eurecat participa en el projecte MediaFutures, un hub europeu que acaba de llençar una crida a l’aportació d’idees adreçada a startups, pimes i artistes perquè presentin noves propostes que abordin, mitjançant l’ús innovador de les dades, els desafiaments que comporta la desinformació.

Aquesta crida, que romandrà oberta fins al proper 30 d’agost, ofereix fins a 40.000 euros de finançament a artistes i fins a 80.000 euros a les empreses per buscar solucions basades en tecnologies de dades per lluitar contra la desinformació, a més de proporcionar-los assessorament i formació.

En aquest sentit, Eurecat posarà a l’abast dels participants “la seva expertesa en explotació de dades i intel·ligència artificial, oferint suport i assessorament sobre unes capacitats essencials, tant per a la creació de nous productes tecnològics i obres artístiques, com per afrontar diferents reptes com la dispersió i impacte de la desinformació en el context actual”, afirma el Dr. Julià Vicens, investigador de la Unitat de Big Data & Data Science d’Eurecat.

Tres programes temàtics

Aquesta crida d’idees, la tercera en el transcurs del projecte MediaFutures, que se centra en els impactes de la desinformació en la societat, compta amb tres línies de finançament. La primera inclou un pla de residència de sis mesos per a artistes amb un concepte innovador per explorar dades i tecnologia, així com el seu impacte en les persones i la societat, amb un finançament de fins a 30.000 euros. La segona consisteix en un programa accelerador de sis mesos perquè les startups seleccionades creïn un producte o servei que fomenti formes innovadores d’interactuar amb el contingut dels mitjans, finançat amb fins a 65.000 euros per projecte. Finalment, la tercera inclou una residència artística i un accelerador d’startups de sis mesos que desenvolupen en col·laboració noves idees al voltant de la tecnologia de dades i les arts, amb fins a 40.000 euros per artista i fins a 80.000 euros per startup.

MediaFutures és un projecte de tres anys que està finançat per la Comissió Europea a través del programa Horizon 2020 i el programa Big Data Innovation Hubs, per desenvolupar solucions innovadores que repercuteixin en el periodisme de qualitat, la comunicació científica i els processos democràtics. Durant tres anys, MediaFutures haurà donat suport a 51 startups i pimes i 43 artistes a través de tres convocatòries per a diferents aplicacions, amb un pressupost total de 2,5 milions d’euros.

Segons la coordinadora de MediaFutures i cap de Transferència de Tecnologia del Centre d’Informació de Ciència i Tecnologia de Leibniz (TIB), Alexandra Garatzogianni, “la tercera i última convocatòria oberta presenta l’oportunitat única perquè els sol·licitants es beneficiïn d’aquest programa d’avantguarda, lliurat pel consorci MediaFutures i cofinançat per la Comissió Europea”.

Els socis del projecte MediaFutures procedeixen de sis països europeus. A més del centre tecnològic Eurecat, hi participen Leibniz University Hannover (Alemanya), que coordina el projecte; King’s College London (Regne Unit), Institute for Research and Coordination in Acoustics/Music (IRCAM) Centre Pompidou (França); LUISS University (Itàlia); ZABALA Innovation Consulting (Espanya); Next Media Accelerator (Alemanya); Open Data Institute (Regne Unit); DEN Institute (Bèlgica) i KU Leuven (Bèlgica).