El centre tecnològic Eurecat mostra a partir de demà al saló Advanced Factories solucions tecnològiques en àmbits com la robòtica i l’automatització aplicada al tèxtil, la compositrònica per a sectors com l’aeronàutic i la impressió 3D per a la construcció, que contribueixen a impulsar la competitivitat de les empreses en la indústria.

En aquesta línia, Eurecat mostrarà la solució de robòtica que incorpora visió artificial per validar les mides d’una peça de roba i realitzar el control de qualitat de forma automatitzada. El projecte, anomenat Fashionaut, està liderat pel MODACC Fashion Cluster i compta amb la participació de les empreses Gavi Punt i Escorpion i de FITEX.

L’estand del centre tecnològic presentarà també un robot de Bin Picking per a l’automatització d’aquesta tasca habitual en els processos de fabricació, que consisteix a recollir peces conegudes apilades de forma aleatòria.

En l’àmbit de la plastrònica i la compositrònica, mostrarà les possibilitats que ofereixen aquestes tecnologies que uneixen l’electrònica i els materials plàstics i compostos, respectivament. El seu ús permet fabricar a gran escala productes d’alt valor afegit, amb prestacions avançades gràcies a la superfície funcionalitzada, d’aplicació en maquinària, vehicles com motocicletes, patinets elèctrics, interiors de trens, avions i cotxes, entre d’altres.

En concret, s’exhibirà a la fira una finestra d’avió que incorpora compositrònica, tecnologia que permet afegir electrònica impresa flexible a grans peces de materials compostos, podent incorporar prestacions digitals a peces d’alta lleugeresa sense encarir el muntatge industrial.

En l’àmbit de la construcció, Eurecat exhibirà una biga fabricada amb impressió 3D i reforçada amb tecnologia CFIP, que incorpora resina biocompatible i fibra de carboni. La biga ha estat dissenyada amb algorismes d’optimització topològica, amb una metodologia creada per a la tecnologia CFIP conjuntament amb la start-up Reinforce 3D.

Al mateix estand es podrà veure l’aplicació industrial LiDAR (Light Detection And Ranging), que permet configurar instal·lacions industrials amb visualització immersiva i interactiva, un preàmbul del què es podrà veure aviat en el metavers industrial. Eurecat presentarà també el primer bessó digital pel procés industrial d’injecció d’alumini, una etiqueta flexible per a la geolocalització de paquets en l’àmbit de la logística i tecnologies de fabricació biomèdica.

Premis Factories of the Future Awards 2023

El centre tecnològic és finalista als premis Factories of the Future Awards 2023 a la categoria ‘Investigació i desenvolupament d’Intel·ligència Artifical aplicada en plantes industrials’ amb la iniciativa tecnològica PRECATEX, amb l’empresa Canmartex. Es tracta de l’ús de tecnologies predictives per a la millora de la qualitat en el procés tèxtil. En concret, la proposta nominada consisteix en un sistema de visió artificial basat en Intel·ligència Artificial per a la detecció de problemes amb agulles i pestanyes en màquines de teixir circulars.

Eurecat també és finalista a la categoria ‘Millor projecte de robòtica’ amb el projecte europeu SHAREWORK, que ha implementat un nou sistema intel·ligent per a la col·laboració segura i ergonòmica entre robots i treballadors en processos de fabricació industrial, mitjançant intel·ligència artificial i anàlisi de dades del procés.

Industry 4.0 Congress i Metal Industry Congress

El centre tecnològic estarà present també en els congressos Industry 4.0 Congress i Metal Industry Congress, que se celebraran els mateixos dies i on tindran lloc sessions en l’àmbit industrial. Les temàtiques com la transformació digital i les sessions específiques sobre tecnologies digitals per a la indústria estaran presents en ambdós congressos, amb sessions i taules rodones per compartir experiències industrials sobre maquinària i processos de manufactura de metall, de plàstics, de fusta i de materials compòsits.

El Metal Industry Congress comptarà en la primera jornada amb la participació del director científic d’Eurecat, Daniel Casellas; de la responsable de la Línia de Tribologia d’Eurecat, Giselle Ramírez; de l’Operations manager d’Ultrasion, Francesc Rivillas, i del CTO de Reinforce 3D, Marc Crescenti, dues deep tech start-ups d’Eurecat de tecnologia industrial. El dimecres hi participarà el responsable de la Línia d’Aliatges Lleugers d’Eurecat, Manel da Silva, i l’investigador de la Unitat de Materials Metàl·lics i Ceràmics d’Eurecat Jaume Pujante.

La jornada de dijous comptarà amb una ponència del director d’Eurecat Academy, Marc Capellades, i tindrà lloc també una sessió liderada pel Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT), en la qual s’explicarà la unitat de recerca conjunta amb Eurecat de fabricació digital en metall.

A  l’Industry 4.0 Congress la sessió del dimarts comptarà amb la participació del cap de Desenvolupament de Negoci de l’equip Mobilitat d’Eurecat, David Pardos, i de l’investigador principal de la divisió de robòtica aèria de la Unitat de Robòtica i Automatització del centre tecnològic, Julián Cayero. El responsable del Departament de TI, Luis Ortín, i l’investigador de la Unitat d’Intel·ligència Artificial Aplicada d’Eurecat, Pol Torres, seran ponents en la jornada de dimecres.

El director de l’Àrea Industrial d’Eurecat, Xavier Plantà, participarà el dijous a la sessió ‘Experiència industrial Tèxtil & Leisure: Producte tecnificat’, amb la ponència ‘Indústria 4.0 al sector tèxtil “val més predir que corregir”’, on s’explicarà el contingut de la  iniciativa tecnològica PRECATEX conjuntament amb Canmartex, que destaca pel seu alt grau d’innovació aplicada. Eurecat participarà també al programa de xerrades organitzat per ACCIÓ, on presentarà el DIH4CAT, el ‘hub’ per a la transformació digital de les pimes.