El centre tecnològic Eurecat presenta aquesta setmana a la fira ISE, a Barcelona, una eina per optimitzar l’acústica en la realitat virtual i la producció audiovisual que facilita l’entesa en entorns virtuals i afavoreix la participació de les persones amb dificultats d’audició, mitjançant algorismes d’aprenentatge profund i àudio binaural.

La innovació, que ha estat desenvolupada en el marc del projecte europeu GuestXR, “permet reduir significativament la reverberació, el soroll de fons i altres pertorbacions capturades pels micròfons integrats a les ulleres de realitat virtual, les quals, en ocasions, dificulten la comprensió del discurs i la localització de recursos a l’espai”, explica el director de la Unitat de Tecnologies Multimèdia d’Eurecat, Adan Garriga.

En aquesta línia, la innovació preveu també “la combinació d’eines d’anàlisi de veu i dispositius multisensorials per a la comunicació eficient en la realitat virtual, preveient diferents nivells d’audició dels participants”, afirma el cap de la Línia d’Àudio de la Unitat de Tecnologies Multimèdia d’Eurecat, Umut Sayin.

Desbloquejar interaccions i minimitzar els conflictes en l’entorn virtual

El projecte GuestXR ha creat un entorn social virtual immersiu, que “integra un agent d’aprenentatge automàtic dissenyat per desbloquejar les interaccions entre els participants i minimitzar els conflictes”, detalla Umut Sayin.

El projecte usa la intel·ligència artificial, juntament amb la investigació en neurociència i psicologia social, per augmentar l’harmonia i millorar l’experiència dels participants en espais compartits de realitat augmentada o virtual.

El consorci GuestXR està coordinat pel centre tecnològic Eurecat juntament amb la Universitat de Barcelona i està format per vuit organitzacions de sis països amb un equip multidisciplinari amb formació en realitat estesa, aprenentatge automàtic, intel·ligència artificial, psicologia social, neurociència, integració multisensorial, ètica de la recerca i transferència de tecnologia.

Juntament amb Eurecat, participen en el projecte quatre universitats (la Universitat de Maastricht, la Universitat de Varsòvia, la Universitat de Barcelona i la Universitat Reichman), un institut de recerca (Inria) i dues empreses (Virtual Bodyworks i g.tec medical engineering GMBH).