Una solució per valoritzar els residus sanitaris en materials per a la construcció, una plataforma digital de lloguer de moda i una marca de roba esportiva feta a partir d’algues marines són les innovacions guanyadores dels Premis Reimagine Textile 2022, que organitzen conjuntament l’Ajuntament de Mataró, el centre tecnològic Eurecat i el TecnoCampus.

Els premis s’emmarquen en el programa d’innovació Reimagine Textile, que posa a disposició́ de persones emprenedores, startups i empreses del sector un espai d’incubació i FabLAB, un laboratori de fabricació i prototipatge tèxtil, per a la generació de noves empreses. Les propostes guanyadores gaudiran d’una estada bonificada a la incubadora, a banda de la dotació econòmica del premi.

En la categoria de millor proposta sostenible o circular, la guanyadora ha estat l’startup Sustein, orientada al reciclatge i la reutilització dels residus sanitaris. En concret, l’empresa té com a objectiu implementar una nova tecnologia que “salvaguardi la composició material del residu, per tal d’obtenir una matèria primera que permeti fabricar taulers aglomerats i aïllament tèrmic que, utilitzats conjuntament, esdevinguin materials per a la construcció”, explica el fundador de Sustein, Simón González.

D’acord amb González, amb aquesta nova tecnologia “busquem donar una segona vida a un tipus de residus que, fins al moment, no es reciclen i acaben el cent per cent a l’abocador i incinerats”.

En l’àmbit digital, la guardonada ha estat RRRENT, una plataforma digital de lloguer de moda, creada per Mireia Ros, que pretén adaptar el sector a les noves tendències de consum. La solució “ofereix a l’usuari gaudir d’un armari ampli i d’alta gamma, de forma responsable i econòmica i, per altra banda, ofereix a les marques una solució rendible i sostenible per a l’excés d’inventaris o per a les col·leccions anteriors”, afirma Ros.

El procés, completament digital, permet a l’empresa obtenir un gran nombre de dades de l’usuari que nodreixen el sistema d’intel·ligència artificial i facilita oferir una solució personalitzada a cada client. Treballen també per convertir la plataforma en un e-commerce de referència, introduint innovacions com el provador o l’estilista virtual i desenvolupant una tecnologia blockchain per incorporar a les diverses peces i fer un seguiment exhaustiu dels lloguers.

La marca de roba esportiva Leser Yoga ha guanyat el premi en la categoria funcional per la creació de peces a partir de cosmètica tèxtil, sostenibles, biodegradables, veganes i naturals amb innovació d’hidratació i protecció de la pell. Aquests materials “estan fets a partir d’algues marines que amb els seus minerals, aminoàcids i vitamines ens ajuden a cuidar la nostra pell”, explica la seva fundadora, Xenia Rosales.

Roba de tenis feta a partir del cordatge de les raquetes

La menció especial de l’edició d’enguany dels Premis Reimagine Textile ha estat per a l’startup Infinite Athletic, que ha creat una solució totalment circular per a la pràctica del tenis. “Recollim cordatge de raqueta i pots de pilotes dins dels nostres contenidors que estan situats en diversos clubs de tenis de Catalunya, els fonem i fem tota una nova cadena fins a la peça de roba final, cent per cent reciclada i reciclable”, explica el cofundador de l’empresa, Francois Devy.

Amb aquesta solució “involucrem els clients finals, els jugadors, ja que són les seves pròpies restes les que es transformen en les seves peces de roba de manera infinita”, afegeix Devy.