Watener, intel·ligència artificial en la gestió de les xarxes de distribució

Pàgina inicial/Àmbits de Coneixement, Notes de premsa, Sostenibilitat/Watener, intel·ligència artificial en la gestió de les xarxes de distribució

Watener, intel·ligència artificial en la gestió de les xarxes de distribució

Grupo Inclam i Eurecat creen l’empresa WatEner, que introdueix la intel·ligència artificial en la gestió de xarxes de distribució

  • Grupo Inclam i Eurecat han aportat a la societat actius tecnològics valorats en 3 milions d’euros.

  • WatEner llança una solució tecnològica amb experiència contrastada en l’estalvi i la millora de l’eficiència de gestores d’aigua.

Barcelona, 7 març de 2017.- El Grupo Inclam i el centre tecnològic Eurecat (membre de Tecnio) han constituït l’empresa de base tecnològica WatEner, la titularitat de la qual respon en un 75% a INCLAM i en un 25% de participació a Eurecat. Les dues companyies han aportat actius tecnològics valorats en més de 3 milions d’euros per a la comercialització d’una nova solució tecnològica que, mitjançant tècniques d’intel·ligència artificial i d’aprenentatge automàtic, respon a les necessitats del mercat en favor d’una major eficiència d’aigua i d’energia en la gestió de xarxes de distribució.

El director de la Unitat de Sistemes de Gestió Intel·ligents d’Eurecat, Gabriel Anzaldi, destaca que WatEner és “una empresa de base tecnològica robusta i amb garanties d’èxit en el mercat” que aporta “decisions més informades i intel·ligència als sistemes de gestió de aigua actuals, creant un nexe entre la demanda i el consum d’aigua i d’energia”, mitjançant l’aplicació de tecnologies convergents.

Les empreses proveïdores d’aigua gestionen enormes xarxes de distribució que requereixen millorar la seva eficiència tant pel que fa a l’estalvi d’aigua com d’energia. Per a molts municipis, els serveis d’aigua i de tractament poden representar fins al 30 o 40% del seu consum energètic. Els costos de l’electricitat associats al pretractament i tractament de l’aigua potable, generalment suposen fins al 30-40% dels costos operatius totals de les empreses de serveis urbans d’aigua.

A l’actualitat, les empreses de proveïment d’aigua han de buscar solucions a reptes com l’envelliment de les seves infraestructures i la insuficient recuperació dels costos, que requereixen millorar la seva eficiència tant en termes d’estalvi d’aigua com d’energia sense penalitzar la qualitat del servei.

L’evolució tecnològica ha contribuït amb l’augment de sensors intel·ligents a les xarxes (Smart Metering) que generen un important volum de dades i d’informació (conegut com “Big Data”). Jorge Helmbrecht, gerent de WatEner, declara “ara el repte és integrar l’anàlisi prescriptiu a la gestió i l’operació de sistemes de proveïment, transformant el Big Data en Smart Data, el que significa donar valor a les dades, extraient la informació útil per generar el coneixement expert que faciliti la presa de decisions”.

WatEner aprofita al màxim els sistemes i les eines de monitorització i de control existents, extraient i integrant tota la informació de valor. D’aquesta manera, l’operador expert té una visió única i global de l’estat de la xarxa. Utilitzant tècniques d’intel·ligència artificial, WatEner fa un pas endavant i incorpora, a més, l’experiència del gestor en decisions operatives similars. Amb aquesta base de coneixement integrada, facilita la presa de decisions en temps real per administrar de manera òptima i més eficient les seves xarxes de proveïment. Aquesta gestió millorada de les empreses gestores de l’aigua està en sintonia amb les tendències smart city i d’indústria 4.0, combinades i extrapolades, en aquest cas, a la sostenibilitat energètica i mediambiental.

Com a cas d’èxit l’any 2016, WatEner ha estat implementat amb excel·lents resultats a la xarxa de proveïment de Karlsruhe, ciutat alemanya que proveeix a 400.000 habitants que compta amb un sistema de 914 quilòmetres de canonades d’aigua, on va obtenir reduccions del 7% i un estalvi anual de la despesa en energia superior als 50.000 €.

En paraules del cap de la Gerent de Serveis de Proveïment Stadtwerke Karlsruhe, Prof. Dr. Matthias Maier, “ens està ajudant a analitzar escenaris operacionals passats i a trobar noves estratègies d’operació que millorin l’eficiència en termes de cost econòmic, consum d’aigua i d’energia i producció de gasos d’efecte hivernacle”.

Més informació sobre WatEner a www.watener.com i a l’email info@watener.com

 

Sobre INCLAM

El Grupo INCLAM, es un grup internacional, amb més de 30 anys d’experiència en el món de l’enginyeria, fonamentalment especialitzat en l’aigua i el canvi climàtic. Des del 2015 INCLAM cotitza a borsa en el mercat alternatiu borsari. Va néixer al març de 1986 amb l’objectiu de desenvolupar i d’aplicar models de simulació per ordinador en els camps de l’enginyeria de l’aigua, el que els va portar a ser pioners en el sector espanyol en el desenvolupament de programari d’aplicació hidrològica a hidràulica. La seva activitat es distribueix en quatre eixos principals: Consultoria en enginyeria de l’aigua, projectes clau en mà, projectes i direcció d’obra i canvi climàtic. Amb delegacions permanents a Espanya, Llatinoamèrica i el Carib, Europa, Àfrica Subsahariana i Àsia. En 2016 va rebre el premi a la internacionalització, pel Club d’Exportadors, premi “Som Sostenibles” pel Banc Popular i El País, premi a la millor enginyeria de l’aigua per iAgua i premi de bronze “Star of the 2016” a la final dels “European Small and Mid Cap Awards 2016 front d’un total de 24 candidats de les 12 borses europees. www.inclam.com

 

By | 2017-03-09T12:26:30+00:00 març 7th, 2017|Àmbits de Coneixement, Notes de premsa, Sostenibilitat|0 Comentaris

Deixeu un comentari

Ets humà? * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!