La innovació tecnològica serà clau per a la recuperació davant del nou paisatge que està deixant la COVID-19, amb desafiaments sanitaris, socials, econòmics i empresarials sense precedents. Per això, combinant un intens teletreball amb actuacions presencials quan han estat necessàries, especialment en els nostres laboratoris, hem continuat des del primer minut amb la nostra activitat, sempre complint amb tots els requeriments de prevenció. Tota aquesta preparació ens permet oferir serveis i aportar valor, tant a les pimes com a les grans companyies, perquè puguin afrontar amb èxit la nova realitat que ve. Les nostres capacitats, experiència i infraestructures estan, per tant, plenament operatives i a disposició de les empreses en tot moment, per poder resoldre els interrogants i fer propostes innovadores des d’una perspectiva holística i multitecnològica, amb l’objectiu d’ajudar a convertir els reptes derivats d’aquesta crisi en oportunitats.

Aquestes setmanes de confinament, hem posat el nostre equip i instal·lacions al servei del desenvolupament de solucions innovadores per sumar a l’hora de combatre les urgències derivades del coronavirus, tant amb les autoritats sanitàries com amb empreses de diferents sectors. Un exemple és l’assaig amb èxit en els nostres laboratoris de Manresa del funcionament del sistema que ha desenvolupat l’empresa E. Vila Projects, per a la desinfecció de les mascaretes quirúrgiques FFP2 i FFP3, que són les que ofereixen el nivell més alt de protecció contra la COVID-19, mitjançant tecnologia de radiació infraroja i ultraviolada, amb un alt potencial d’aplicació en molts de sectors i activitats.

Amb l’Hospital de Sant Pau, Nissan i QEV Tecnologies, hem desenvolupat el respirador Q-VENT, a partir d’un disseny pensat per ajudar a l’abastament de països amb manca d’aquests equips a tot el món. I amb el Parc Sanitari Sant Joan de Déu de Sant Boi hem implementat l’eina de telemonitoratge ekenku, per fer el seguiment de les places del programa de les llars amb suport de salut mental gestionades per la institució sanitària.

També participem en el Programa Orfeu de la Generalitat de Catalunya per a la detecció massiva de la COVID-19, amb la tècnica de PCR, amb l’objectiu de complementar la capacitat del sistema de salut de disposar de tests diagnòstic del coronavirus, mitjançant el Centre de Ciències Òmiques i la unitat de Nutrició i Salut.

En paral·lel, els nostres tècnics han pres part en la redacció de l’Especificació de la norma UNE 0065 de l’Associació Espanyola de Normalització, que estableix els requisits mínims que han de complir les mascaretes higièniques reutilitzables per a nens i adults, així com de les Especificacions UNE 0064-1 i UNE 0064-2, que fixen els requisits de les mascaretes higièniques d’un sol ús per a adults i nens, respectivament.

A Xile, on acabem d’obrir la nostra primera seu internacional, durem a terme el projecte FreeBreath, juntament amb l’empresa Comberplast, per al desenvolupament d’una mascareta de protecció individual de material plàstic reutilitzable i esterilitzable amb filtres intercanviables per aconseguir diferents graus de protecció davant del coronavirus.

Aquests avanços, juntament amb els que us anticipàvem en l’anterior newsletter, com els cinturons fetals d’un sol ús per evitar contagis en dones embarassades o la validació de mascaretes per garantir la seva eficàcia contra la COVID-19, es recolzen en el nostre coneixement en el camp dels materials i desenvolupament de dispositius, en el tractament de dades, Intel·ligència Artificial i en desenvolupament de plataformes d’eHealth, així com en l’àmbit de la biotecnologia i en la formació del talent, entre altres experteses. Una d’elles és la telemedicina, una disciplina que donarà un gran salt endavant en molt en poc temps, tal com ho explica el director d’eHealth d’Eurecat en l’entrevista d’aquest mes.

Segur que anirem sumant moltes iniciatives inspiradores i disruptives, juntament amb el teixit productiu, que ens permetran anar avançant en aquesta transició cap a la nova normalitat que estem encetant i on la innovació tecnològica serà una aliada per transformar els desafiaments en nous horitzons.

Xavier Torra
President d’Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya