Els patronats del centre tecnològic Eurecat i de la Fundació CTM (membres de Tecnio) han aprovat avui la fusió del CTM amb Eurecat, una operació que situarà Manresa com el centre neuràlgic de les competències tecnològiques de sostenibilitat, de materials metàl·lics i modelització i simulació de processos d’Eurecat i que culmina l’etapa d’integració funcional que vincula ambdós centres des de 2015.
D’acord amb els termes de la fusió, es conservaran els cent llocs de treball que formen la plantilla de la Fundació CTM i es mantindrà la vinculació amb el territori del CTM, que es reforçarà amb la figura d’un gerent del centre i d’un gerent territorial a la Catalunya Central.
El CTM continuarà, a més, tenint un patró al patronat d’Eurecat, es mantindran els espais actuals i es subrogarà el conveni FEDER subscrit per la Fundació CTM per a la construcció de la seva seu. A nivell laboral, Eurecat es subrogarà en totes les obligacions laborals actuals i s’aplicaran les millores laborals derivades de la integració a Eurecat.
“Avui culminem una formalització del procés d’integració iniciat fa anys. El CTM passa a estar integrat a Eurecat, l’eina de país que tenim per potenciar la innovació, la transferència tecnològica i la recerca a nivell industrial: se n’han de beneficiar les empreses del Bages i de tot Catalunya. A nivell pràctic i efectiu veurem com s’incrementa facturació, com entren nous projectes i com el CTM amplia la seva xarxa de partners i clients”, ha manifestat la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, després del patronat.
Potenciació de les capacitats i de l’especialització del CTM
Amb la fusió, el CTM “passarà a integrar-se plenament en l’entitat de referència a Catalunya en l’àmbit de la recerca industrial i la transferència de tecnologia”, destaca el president d’Eurecat, Xavier Torra. Amb un volum anual d’ingressos superior als 50 milions d’euros i un equip de més de 650 persones, Eurecat “és, ja actualment, un dels centres tecnològics mes rellevants d’Europa i els seus plans per als propers anys són continuar creixent per impulsar la innovació i la competitivitat de les empreses catalanes”, recalca.
En paraules del vicepresident del CTM, Francesc Santasusana, l’etapa de tres anys d’integració funcional entre Eurecat i el CTM “ha estat molt positiva i ha permès posar les bases perquè ara la fusió es consolidi de forma molt natural i obri un canvi pensat per millorar i créixer, tant en recursos com en capacitats com en l’abast i projecció del centre”.
Segons Xavier Torra, “la indústria ha canviat molt i les empreses busquen solucions transversals i multitecnològiques i això només es pot oferir dins d’una organització com Eurecat”. En aquesta dinàmica, “estem convençuts que la integració aportarà més clients empresarials, més línies de recerca i més facturació”, assenyala.
En conjunt, la fusió “suma experteses i coneixements que milloren la capacitat d’innovació en sectors considerats estratègics per a l’economia catalana”, com la sostenibilitat, l’energia, els materials i els béns d’equip, “reforça els vincles amb altres agents rellevants del sistema d’innovació català i ofereix un gran potencial per aportar innovació transversal a la indústria i a les empreses catalanes”, remarca el president d’Eurecat.
Comissió Territorial CTM-Catalunya Central i Gerències de Manresa i de Catalunya Central
El patronat actual del CTM constituirà la Comissió Territorial CTM-Catalunya Central, que tindrà poder de decisió respecte a qualsevol acte de disposició dels actius o béns provinents del CTM, així com en la proposta d’un dels patrons d’Eurecat. Una altra de les seves finalitats serà realitzar el seguiment dels projectes relacionats amb les seves àrees d’especialització, així com potenciar-ne de nous.
L’acord estableix també la creació de la Gerència de la Catalunya Central, que formarà part del Comitè de Direcció d’Eurecat i que serà responsable de representar a Eurecat en el territori. També es crearà la Gerència d’Eurecat Manresa, que coordinarà les activitats de serveis en el centre, identificarà necessitats organitzatives i proposarà inversions en infraestructures o equipaments de suport, entre altres aspectes.
En els darrers tres anys, Eurecat ha crescut un 55 per cent en ingressos, passant de 33 a 51 milions d’euros, i un 89 per cent en número de clients. En termes de personal, ha superat els 650 professionals, amb un increment del 53 per cent si es compara amb la plantilla inicial, un percentatge de creixement que s’ha produït de manera gairebé proporcional a les diferents seus territorials del centre tecnològic.