Barcelona ha acollit avui les Jornades Europees de Cultura i Creativitat que s’han celebrat en el marc de l’EIT Culture & Creativity, la nova comunitat d’innovació europea per impulsar la competitivitat de les indústries culturals i creatives i que compta amb un dels seus sis centres a la capital catalana, des d’on connectarà amb els actors de l’ecosistema a Espanya, Portugal i el sud de França.

L’esdeveniment, organitzat pel centre tecnològic Eurecat i celebrat coincidint amb la Barcelona Design Week, ha reunit persones expertes i empreses líders al sector per abordar els nous conceptes relacionats amb la cultura i l’humanisme digitals, en un context de ràpid desenvolupament de tecnologies com la intel·ligència artificial i la realitat augmentada, entre d’altres, i la seva aplicació a les indústries culturals i creatives, amb especial atenció a l’audiovisual, la cultura digital, la creativitat i el disseny.

La benvinguda institucional ha comptat amb la directora general d’Indústries Culturals, Propietat Intel·lectual i Cooperació del Ministeri de Cultura i Esport del Govern d’Espanya, Carmen Páez, i amb el president del centre tecnològic Eurecat, Daniel Altimiras, qui ha destacat la importància de l’EIT Culture & Creativity “com a ecosistema europeu de les indústries culturals i creatives on Eurecat té una llarga trajectòria d’innovació tecnològica”, en un context en constant evolució en què “la convergència de tecnologies com la realitat augmentada i la intel·ligència artificial amb expressions culturals i creatives està canviant la manera com experimentem l’art, l’entreteniment i la cultura”.

Per part seva, el CEO d’EIT Culture & Creativity, Bernd Fesel, ha remarcat que “avui és un dia de celebració perquè estem presentant la filial sud-oest de l’EIT Culture & Creativity, amb seu a Barcelona i que cobreix Espanya, Portugal i el sud de França” i ha afegit que “volem convidar els nostres socis i la comunitat d’empreses en les indústries culturals i creatives, la tercera més gran d’Europa, a donar suport a la nostra missió: liderar la creació de valor sostenible i el creixement de la transició verda d’Europa”. Un suport que ha ressaltat també el representant de la Comissió Europea a Barcelona, Manuel Szapiro.

Innovació tecnològica al sector cultural

La jornada ha abordat l’impacte del disseny i la creativitat a totes les indústries de la mà de la Fundació Èpica La Fura dels Baus i Ogilvy Barcelona, i ha analitzat tecnologies com la realitat virtual i augmentada i la intel·ligència artificial amb representants d’RTVE i Tecnalia.

Sobre com crear i fer créixer la cultura i les indústries creatives a Europa han debatut representants de GSMA, EGEDA i el Govern d’Espanya, i s’ha exposat la indústria audiovisual a Europa de la mà d’Integrated Systems Events (ISE).

Durant la sessió de la tarda de les Jornades Europees de Cultura i Creativitat s’han donat a conèixer casos reals d’empreses líders com el Grup Mediapro i la Fundació “la Caixa”, que han mostrat projectes d’innovació que duen a terme les companyies.

Per part seva, el centre tecnològic Eurecat ha presentat les possibilitats de la intel·ligència artificial en l’àmbit de la creativitat, i la UPTEC i MIN4CI han debatut sobre el talent creatiu i tecnològic en les arts digitals.

L’esdeveniment, que ha estat organitzat amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, ha conclòs amb la intervenció del cap del Gabinet Tècnic del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Francesc Vilaró. En acabar la jornada a l’Auditori Cibernàrium, s’ha traslladat a la seu d’Eurecat, que ha acollit una celebració amb motiu de la presentació a Barcelona de l’EIT Culture & Creativity.

L’àmbit de la cultura a Catalunya

D’acord amb el ‘Llibre blanc sobre la Intel·ligència Artificial aplicada a les indústries culturals i basades en l’experiència’ elaborat pel Centre of Innovation for Data tech and Artificial Intelligence (CIDAI), l’àmbit de la cultura a Catalunya inclou un total de 39.558 empreses i 112.567 treballadors, amb un volum de negoci anual de 12.442 milions d’euros i amb un valor afegit brut de 4.670 milions d’euros, xifres que representen un 5,1 per cent del PIB català i un 3 per cent de l’ocupació.

EIT Culture & Creativity

EIT Culture & Creativity és una comunitat de coneixement i innovació que reuneix més de 3.000 socis de les principals organitzacions empresarials, de recerca i d’educació d’Europa, recolzada per l’Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia (EIT), un organisme de la Unió Europea, i compta amb sis Co-Location Centers a tot Europa per desenvolupar diferents ecosistemes.

Eurecat és un dels fundadors i amfitrió del Co-Location Center del sud-oest d’Europa, que té com a objectiu servir de nexe clau per connectar amb els actors del triangle de coneixement d’Espanya, Portugal i el sud de França.

Els socis fundadors situats a l’àmbit d’influència del Co-Location Center del sud-oest d’Europa són el centre tecnològic Eurecat, Tecnalia, University of Porto, MIN4CI i Grup Mediapro.