El Castell de Montjuïc acull l’exposició «VIURE A MONTJUÏC. Memòries d’un barraquisme oblidat», que recull el testimoniatge d’antics barraquistes de Montjuïc i fotografies que mostren la realitat de les persones arribades a Barcelona provinents de diversos llocs de l’Estat espanyol a la recerca de millors condicions de vida, i que es van establir a les barraques de la muntanya de Montjuïc.

L’equip especialitzat en cultura i museografia del departament de Consultoria del centre tecnològic Eurecat s’ha encarregat de la conceptualització de l’exposició, dels continguts i de la coordinació tècnica del projecte. L’exposició, organitzada per l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) de l’Ajuntament de Barcelona i produïda per ALS i Eurecat, es podrà visitar fins al 2 d’agost de 2020 a les sales 18 i 19 del Castell de Montjuïc.

A partir de la memòria col·lectiva dels antics barraquistes, la mostra posa en valor la història i el paper que va tenir el barraquisme en la Barcelona de la postguerra, i en concret, la realitat dels barris de barraques situats a la muntanya de Montjuïc.

La primera sala de l’exposició presenta un recorregut a través de diverses portes que conviden al visitant a fer el viatge de l’immigrant, l’arribada a la ciutat de Barcelona i el procés fins a trobar o construir una barraca on poder viure. Un audiovisual amb entrevistes a antics barraquistes posa de manifest com era la vida a Montjuïc, i com malgrat les privacions i limitacions que implicava la vida en un espai tan reduït, eren feliços i van consolidar llaços d’amistat i solidaritat veïnal.

La segona sala ofereix al visitant la possibilitat d’endinsar-se en un carrer dels barris de barraques de Montjuïc. Des de la vida de barri, les construccions i els materials, fins a l’organització dels seus habitants.

La mostra està comissionada pels antics barraquistes de Montjuïc Francesc Banús i Rafel Usero, i pel membre del Centre d’Estudis de Montjuïc Oriol Granados, qui va tenir un contacte personal temporal amb les barraques de Montjuïc, a les sessions dominicals i a escola de Las Banderas.