La seu del centre tecnològic Eurecat a Cerdanyola del Vallès ha acollit avui la jornada de presentació de resultats del projecte europeu Optogenerapy, que ha desenvolupat i validat preclínicament el primer implant biofotònic subcutani basat en la tecnologia optogenètica, per administrar dosis de proteïnes terapèutiques a pacients amb esclerosi múltiple.

El dispositiu incorpora un circuit electrònic imprès que activa una font de llum, la qual controla la producció de proteïnes terapèutiques per part d’unes cèl·lules modificades genèticament, confinades dins l’implant.

Durant la jornada, titulada “Innovació en el sector de la salut: solucions, materials i tecnologies innovadores”, els socis del projecte han explicat com han dut a terme el procés de conceptualització i fabricació del dispositiu mèdic i com han superat els principals reptes.

Segons explica la coordinadora del consorci, Biotza Gutiérrez, “les dimensions reduïdes del dispositiu i la necessitat de fer-lo el menys rígid possible, prioritzant l’ergonomia, ha portat a aplicar tecnologies com la impressió funcional flexible i a adaptar motlles i peces per a la seva fabricació mitjançant microinjecció industrial”.

L’ús d’electrònica impresa “ha permès desenvolupar un dispositiu lleuger i confortable, que pot ser aplicable per a l’administració d’altres tipus de tractaments”, explica el director de la Unitat d’Impressió Funcional i Dispositius Integrats d’Eurecat, Paul Lacharmoise.

La jornada també ha comptat amb la participació d’experts europeus en l’àmbit dels dispositius mèdics com l’investigador i professor a la Universitat suïssa ETHZ Marc Folcher, que ha explicat a l’audiència el concepte que hi ha al darrere la solució del projecte Optogenerapy, i Daniel Canavan, enginyer en el departament d’R+D de la multinacional Boston Scientific, on estan treballant per a portar el producte al mercat.

Els assistents han pogut visitar la nova planta de Plastrònica d’Eurecat, inaugurada el passat mes de novembre, la primera d’aquestes característiques a Europa que posa a disposició de les empreses aquesta tecnologia emergent que uneix l’electrònica i els materials plàstics per a la producció de productes d’alt valor afegit.

“L’expertesa d’Eurecat en l’àmbit de la Plastrònica, que integra electrònica i materials avançats, obre la porta a les empreses desenvolupadores de dispositius mèdics a innovar en aquest àmbit”, subratlla el director de la Unitat de Materials Plàstics d’Eurecat, Enric Fontdecaba.

El consorci Optogenerapy, liderat per Eurecat, està format per onze socis de set països europeus, entre centres de recerca, universitats i empreses especialitzades, entre les quals es troben dues spin-offs d’Eurecat, Neos Surgery i Ultrasion; la universitat suïssa ETHZ, la universitat Politècnica Lodzka i la universitat Erasmus de Rotterdam; les empreses GeneXplain, ASE Optics Europe i Boston Scientific; i l’institut de recerca INSERM i l’organisme de normalització espanyol UNE.

Optogenerapy ha tingut una durada de 37 mesos, ha comptat amb un pressupost de 6,2 milions d’euros i ha estat cofinançat per la Comissió Europea amb 4.777.258 euros, dins del programa Horizon 2020.