El centre tecnològic Eurecat ha participat en el desenvolupament d’un prototip itinerant per al control d’insectes d’espècies exòtiques invasores, dins d’un projecte liderat per Bionet (Grup Gepork) i coordinat pel clúster INNOVACC, amb la finalitat de detectar la seva entrada a través de mercaderies o de persones durant les 24 hores del dia, amb l’objectiu de facilitar una anàlisi permanent.

El projecte, anomenat Exoviewer, ha generat des del mes d’abril més de mil imatges de captures que han permès que els biòlegs puguin estudiar els insectes detectats en el marc de la iniciativa, que ha comptat també amb la participació de l’empresa Selección Batallé i amb el suport extern de l’empresa Mylva, així com amb el suport del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

En paraules del responsable de Bionet (Grup Gepork), Roger Vila, la posada en marxa del projecte Exoviewer “té com a punt de partida el fet que, quan es detecta una bioinvasió d’alguna espècie exòtica, com més precoçment es controla, més possibilitats hi ha d’aconseguir la seva erradicació”, donat que “un cop que l’espècie ja està instal·lada al nou hàbitat és molt difícil aturar-la i els esforços s’han de centrar a contenir-la al màxim i pal·liar-ne els efectes”.

Per aconseguir aquest objectiu, “el prototip, que és un remolc, captura de manera totalment automàtica imatges de cada una de les trampes per a poder controlar el seu estat”, afegeix el cap del projecte, Santi Pérez, de l’equip d’Innovació de Producte d’Eurecat, qui assenyala que en el marc d’Exoviewer “també s’estan testant diferents atraients per al seu estudi i funcionalitat”.

Innovació per al monitoratge dels insectes d’espècies invasores

El prototip, que està a les instal·lacions del Port de Barcelona, combina atraients visuals, com panells de colors, llum i diversos patrons, amb altres de tipus olfactiu i alguns equips específics de captura de mosquits i altres espècies i envia les imatges realitzades de les captures dels insectes, de manera que és possible identificar quin dia s’ha fet la captura per poder-ne determinar l’origen, sense necessitat de fer-ne revisions presencials i periòdiques.

Aquesta unitat de control d’espècies exòtiques durant els propers mesos s’anirà canviant d’emplaçament. En aquest sentit, tenen especial interès les ubicacions on arriben els creuers i les embarcacions de mercaderies.

L’entrada d’espècies exòtiques és contínua i no sempre reuneixen les circumstàncies idònies per establir-se, de manera que, si es detecten aquelles que estan entrant i no tenen èxit, és possible engegar estratègies preventives per evitar-ne l’arribada o accions d’actuació ràpida, en cas que arribin i tinguin èxit colonitzador.

Trampes multicaptura en un únic dispositiu

Exoviewer integra trampes multicaptura d’insectes en un únic dispositiu, per obtenir fotografies de les làmines de captura, a partir de càmeres, i enviar-les a un servidor per a la seva identificació i classificació posterior. El repte en el desenvolupament del prototip ha estat integrar més d’una trampa per la captura multiespècie i poder-lo desplaçar a la ubicació més indicada per a fer-ne el seguiment des del punt de vista biològic.

La unitat de control d’espècies exòtiques, en la implementació de la qual Eurecat ha aportat tot el treball tecnològic de desenvolupament, ha requerit prop d’un any per dur endavant el disseny i l’elaboració del prototip. Bionet (Grup Gepork) és el líder del projecte, Selección Batallé ha cedit instal·lacions on provar el prototip de manera preliminar i prèvia a la instal·lació del remolc al port, i l’empresa Mylva ha desenvolupat els diferents atraients que s’usen.

El projecte s’ha finançat amb fons FEADER europeus, destinats a la realització de projectes pilot innovadors per part dels Grups Operatius de l’Associació Europea per a la Innovació (AEI) en matèria de productivitat i sostenibilitat agrícoles (operació 16.01.01 del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya (PDR) 2014-2020). El projecte finalitza el setembre del 2024, però les empreses tenen interès en continuar estudiant la bioinvasió, a partir dels resultats obtinguts en el projecte i poder desenvolupar un nou model de prototip amb majors prestacions.