La digitalització del sector turístic “contribueix a crear noves oportunitats d’estratègies de negoci, a la generació de coneixement i a la relació amb els clients i ha d’anar acompanyada no només de les innovacions dels professionals TIC, sinó també dels professionals coneixedors del sector turístic”, ha destacat avui el responsable de Tecnologia del Departament d’Innovació Turística d’Eurecat, Joan Borràs, a la jornada ‘La transformació digital del sector turístic. Estratègia per a l’èxit’ celebrada al Castell de Vila-seca.

Segons l’expert en innovació Jimmy Pons, “les destinacions intel·ligents han de canviar i usar noves metodologies per reorganitzar la seva gestió, avaluar-la i fer-ne seguiment”.

La jornada, organitzada pel Laboratori d’Innovació i Intel·ligència Turística del Departament d’Innovació Turística d’Eurecat i el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona a Costa Daurada i Terres de l’Ebre, amb la col·laboració del Patronat de Turisme de Vila-seca, s’ha centrat en la digitalització del sector turístic a través de la visió d’experts i casos d’èxit d’empreses i destinacions.

En paraules de l’alcalde de Vila-seca, Pere Segura, “la transformació digital en l’àmbit del turisme pot esdevenir una eina molt potent per tal de facilitar el tractament massiu de dades i facilitar les decisions que es prenen al sector”. A través de la transformació digital, ha afegit, “tindrem accés a la traçabilitat de les dades, clau per a la creació del Big Data”.

Per la seva banda, la directora de Consultoria en Competitivitat i Innovació – Zona nord-est a Idom Consulting, Marta Albertí, ha analitzat l’impacte de la transformació digital del sector turístic en l’optimització processos i en la generació de nous models de negoci. “Les tendències del sector ens mostren com les TIC contribuiran cada vegada més a la seva transformació i Catalunya està posicionada per a tenir un paper rellevant en aquesta digitalització”, ha indicat Albertí.

La jornada ha comptat amb una taula rodona de casos d’èxit d’innovació digital en turisme amb la participació del project manager de Calella Smart Tourism Destination, Ferran Muñoz; del CIO de Grupo Logitravel i CEO de Bluekiri, Iñaki Fuentes; del Corporate Revenue Manager de Med Playa Hotels, Roger Calafell, i del responsable de Tecnologia del Departament d’Innovació Turística d’Eurecat, Joan Borràs. Ha estat moderada per Sara Mestre, del Laboratori d’Innovació i Intel·ligència Turística del Departament d’Innovació Turística d’Eurecat.

Segons el Project Manager de Calella Smart Tourism Destination, Ferran Muñoz, actualment hi ha un canvi de paradigma en el sector turístic. “Cada vegada més es posa de manifest la necessitat de disposar de mecanismes que garanteixin la sostenibilitat i la competitivitat de les nostres destinacions”, ha dit.

Així mateix el Corporate Revenue Manager a Med Playa Hotels, Roger Calafell, ha destacat que en el mercat hoteler “les tecnologies es van consolidant amb un objectiu comú: millorar l’experiència del client i analitzar una immensa quantitat de dades per maximitzar els ingressos gestionant de forma més eficient l’overbooking”.

Taller de turisme

Per aprofundir en la temàtica, el proper 18 de desembre, se celebrarà el taller de turisme ‘Gestió del procés de transformació digital de les organitzacions turístiques’, de caire pràctic i en dues sessions, una al matí a la Costa Daurada a la Facultat de Turisme i Geografia de la URV a Vila-seca i, a la tarda, a les Terres de l’Ebre al Campus Terres de l’Ebre de la URV a Tortosa.

Impartit per Jaume Clotet, consultor d’estratègia i transformació digital, servirà per aprendre les palanques clau que s’estan emprant actualment per incrementar les vendes i l’experiència dels clients i conèixer eines útils per identificar el punt de partida pel que fa a la digitalització de qualsevol organització, alhora que es treballarà com definir i aplicar un Pla de transformació digital.