El primer editorial d’aquest newsletter començava destacant que una empresa que té una actitud innovadora troba camins per fer les coses millor i avançar. Han passat just cinc anys i durant tot aquest temps ens hem bolcat en fer possible que aquesta ruta sigui més ràpida, més eficaç en termes econòmics i més disruptiva en la seva traducció en productes i serveis. En aquest recorregut, hem crescut fins a donar servei a més de 1.600 empreses, hem arribat a les onze seus per tot el territori per estar al seu costat i hem assolit els 50 milions d’euros ingressos anuals, gràcies a un equip d’altíssim nivell, format per més de 650 professionals.

Durant aquests primers cinc anys de trajectòria, la suma d’esforços ens ha permès integrar talent, guanyar dimensió, ser més competitius en convocatòries nacionals i internacionals, intensificar aliances estratègiques amb els agents del sistema i estar al costat de les empreses per tot el territori. En paral·lel, hem anat adquirint progressivament un rol més important com a connector entre el món del coneixement i el de la producció i la generació de valor econòmic, a partir de solucions multitecnològiques capdavanteres en les àrees industrial, digital, biotecnològica i de sostenibilitat.

Arribem, no obstant, al nostre primer lustre en un moment ple de desafiaments sanitaris, socials, econòmics i empresarials arran de la COVID-19, enfront dels quals la innovació tecnològica serà clau per poder donar les respostes adequades i convertir els reptes en oportunitats de futur.

Precisament d’això en parla el director de Desenvolupament de Negoci Industrial d’Eurecat, Guillem Quintana, en una entrevista on explica com podem ajudar al teixit empresarial i industrial a identificar nous desafiaments per transformar-los en projectes d’innovació en el nou context marcat pel coronavirus. Podreu llegir també exemples de les solucions que estem desenvolupant en aquest camp, amb projectes com Sewers4Covid, una iniciativa capdavantera amb la qual hem col·laborat per lluitar contra les pandèmies mitjançant l’anàlisi d’aigües residuals i Intel·ligència Artificial o FreeBreath, per al desenvolupament de mascaretes, amb filtres intercanviables per aconseguir diferents graus de protecció enfront del coronavirus.

Altres iniciatives que us presentem se centren en l’aportació de recursos per ajudar a la indústria turística enfront de la COVID-19, en la importància de la ciberseguretat tot coincidint amb l’increment del teletreball i en un estudi que ha constatat un augment del rendiment dels estudiants durant l’etapa de confinament. La distinció de la tecnologia CFIP, desenvolupada i patentada per Eurecat, amb el premi JEC World Innovation Award en la categoria de fabricació additiva és també una informació destacada del newsletter, on us volem seguir compartint molts més casos d’èxit que sumin innovació tecnològica, empresa i competitivitat.

Xavier Torra

President d’Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya